Studenti Masarykovy univerzity zůstali na Erasmu bez peněz

Brno – Stovky studentů Masarykovy univerzity, kteří vyjeli na studijní pobyt Erasmus, zůstaly bez stipendia za únor. Podle vedení univerzity je to chyba ministerstva školství, které peníze neposlalo. Zatímco ale Vysoké učení technické raději peníze studentům poslalo ze svých rezerv, Masarykova univerzita se rozhodla počkat. Řada z jejích studentů tak o peníze na jídlo a nájem musela požádat svoje rodiče.

Na stipendium zatím marně čekají více než dvě stovky studentů Masarykovy univerzity, například ve Švýcarsku, v Itálii nebo ve Vídni. Někteří se dostali do vážných existenčních potíží. „Původně mi měly peníze přijít kolem 20. února. Od kamarádek, které byly na Erasmu minulé jaro, jsem věděla, že stipendium většinou chodí pozdě. Teď už to ale začíná být docela problém, protože přece jenom musím platit nájem, který je pět set franků, to je asi deset až jedenáct tisíc korun,“ popsala komplikace se stipendiem studentka Masarykovy univerzity Zuzana Zmeškalová, která v rámci projektu Erasmus studuje ve Švýcarsku.

Finanční podmínky studijního programu Erasmus

  • na základě uzavření finanční smlouvy student obdrží stipendium = paušální částka na měsíc pobytu v zahraničí stanovená na národní úrovni a stejná pro studenty všech vysokoškolských institucí
  • stipendium slouží pouze k částečnému pokrytí nákladů – předpokládá se finanční spoluúčast studenta

Univerzita se brání, že za zdržení nemůže. Ve vyplácení je prý jen prostředníkem. „Peníze jsme zatím nedostali z ministerstva školství, proto je nemůžeme studentům vyplatit,“ vysvětlila mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová. Univerzita má podle mluvčí s pozdními platbami z ministerstva zkušenosti z minulých let, proto studentům poslali upozornění, aby s tím počítali.

Ministerstvo se hájí tím, že 140 milionů určených pro studenty v zahraničí už odeslalo. „Tyto prostředky standardně posíláme vždy na přelomu února a března,“ hájil postup ministerstva školství jeho mluvčí mluvčí Radek Melichar. 

Podobný problém řeší i VUT, to ale studentům poslalo stipendia ze svého

Jenže studenti Masarykovy univerzity jsou jediní, kteří na posílání peněz až dlouho po začátku semestru osobně doplácejí. „Platby z ministerstva školství také nemáme, ale rozhodli jsme studentům poslat stipendia z vlastních zdrojů. Nechceme, aby tím studenti trpěli,“ uvedla mluvčí Vysokého učení technického (VUT) Jitka Vanýsková. Dodala, že škola doufá, že peníze přijdou co nejdříve.

Po komunikaci s ministerstvem školství Masarykova univerzita nakonec dnes odpoledne přislíbila, že by peníze by mohla začít studentům posílat snad už příští týden.                         

Co je to Erasmus?

Erasmus je studijní program zaměřený na vysokoškolské vzdělávání. Program se zaměřuje především na studenty, pedagogy a další zaměstnance vysokých škol. Cílem je podpořit spolupráci mezi evropskými vysokými školami, zvýšit jazykovou výuku, informovat o vzdělávacích systémech v různých zemích a dát vzdělání evropský rozměr.

(zdroj: Centrum zahraničních studií MU)

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)
Vydáno pod