Nečas: Nemůžeme si žít nad poměry a potom se divit

Olomouc – V pořadí už 4. ideová konference ODS začala dnes v Olomouci. Premiér Petr Nečas v úvodním projevu řekl, že evropská ekonomika narazila na svůj strop a v následujících letech bude stagnovat. Reformy proto musí pokračovat. Ostře se pustil i do ČSSD. Sociální demokraté podle něj agresivně prosazují přijetí evropské smlouvy o rozpočtové odpovědnosti, přitom svým voličům zatajují, že by pak svůj program museli „skartovat“. Špičky strany dnes řeší hlavně rodinnou politiku a sociální témata. ODS na konferenci uvedla, že chce podpořit zkrácené úvazky pro matky dětí a alternativní formu hlídání jejich potomků. Nečas také připustil, že úspory zasáhnou znovu i státní zaměstnance. Premiér plánuje, že sloučí úřady, které částečně překrývají svou působnost.

„Nemůžeme si žít nad poměry, nebezpečně se zadlužovat na úkor příštích generací a potom se případně divit a protestovat, pokud by správu nad naší ekonomikou převzaly například některé zahraniční instituce… Ano, můžeme se v takovém případě dočkat pomoci, ale žádná pomoc není zadarmo. Zaplatí ji všichni spoluobčané, především ti sociálně nejpotřebnější. To je cesta, kterou občanská demokratická strana nechce připustit,“ řekl premiér v úvodním projevu. Domnívá se, že Česká republika by měla ukázat své proevropské nadšení prostřednictvím úspor.

Model sociálního státu v řadě evropských zemí je v krizi

Nečas se ostře pustil i do ČSSD. Sociální demokrati podle něj na evropské úrovni verbálně podporují přísnou rozpočtovou politiku, doma ale reformy zatracují. Jejich podobu sociální politiky označil za klamání voličů. Upozornil, že model sociálního státu v řadě evropských zemí je v krizi a mnoho obyvatel dostal do chudoby. Sociální zabezpečení občanů proto musí odpovídat ekonomickým možnostem státu, jinak se země dostane na dráhu směřující například ke krizi Řecka. „Dnes musejí reformovat svou sociální politiku všechny vlády v Evropě. Pokračovat v sociální politice, která slibuje populisticky všechno všem, je v přímém protimluvu proti ekonomické a rozpočtové realitě dnešních dnů. I levicové vlády musejí provádět razantní úsporná opatření,“ dodal premiér.

Petr Nečas: „S přísnými fiskálními pravidly, například zavedením takzvané dluhové brzdy na evropské úrovni, je program sociálních demokratů zkrátka neslučitelný… Občanští demokraté nikdy nebudou uplácet občany slibováním ekonomicky neúnosného sociálního zabezpečení, které vede pouze k obrovským dluhům.“

Šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka nezastírá, že Česko bude muset snižovat deficity veřejných rozpočtů bez ohledu na to, zda bude součástí „nějakého fiskálního paktu, nebo ne“. Schodek rozpočtu ale nelze snižovat bez ohledu na sociální soudržnost, zaměstnanost a ekonomický růst. Hlavní problém ČR podle něj není sociální stát, ale reformy současné vlády. Domnívá se, že české veřejné rozpočty jsou v krizi kvůli nezodpovědnému snižování daní, které vedlo mimo jiné i k propadu důchodového účtu. Jsou to pak podle něj právě „vládní sociální reformy, které vedou k růstu sociálních rozdílů ve společnosti a přivádějí do chudoby stále větší skupiny občanů včetně těch, které se dříve počítaly do středních vrstev“.

Poslankyně ODS Lenka Kohoutová ve svém projevu kritizovala ministerstvo práce a sociálních věcí. Nový systém vyplácení dávek podle ní selhal a problémy budou pokračovat i v březnu. Na sociální politiku a reformy to podle ní vrhá špatné světlo. „Chci věřit, že pan ministr veškeré pochybnosti o fungování nových technologií v co nejkratší době rozptýlí a odstraní,“ prohlásil Nečas. Podle šéfa poslanců TOP 09 Petra Gazdíka na tom ministr Jaromír Drábek (TOP 09) i úřady práce intezivně pracují: „Chtěl bych poděkovat všem úředníkům, kteří se snaží tu situaci vyřešit. Každý přechod z jednoho systému na druhý není jednoduchý.“   

Vydáno pod