Vandas chce kandidovat na prezidenta

Praha – Předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) Tomáš Vandas chce v přímé volbě kandidovat na prezidenta republiky. Věří, že potřebných 50 000 podpisů pod kandidátní listinu získá. Rozhodnutí o Vandasově kandidatuře údajně padlo na nedávné republikové poradě krajně pravicové strany, která v poslední době například často sympatizovala s organizátory protiromských protestů na severu Čech.

„Pokud bych měl vycházet z toho, jakou podporu mi dávají lidé na setkáních, tak bych řekl, že šance na sehnání podpisů tady je… Myslím si, že opravdu není možné pokračovat v negativním trendu posledních 20 let, takže je nutná změna, a pokud má přijít, tak logicky od hlavy státu,“ prohlásil Vandas. Jeho případné zvolení prezidentem by podle něj sice pro Česko znamenalo výraznou změnu, a to i pro prezentaci v zahraničí, ale jeho prioritou by byl národ, „nikoliv podlézání bruselským úředníkům“.

S kampaní chce Vandas začít koncem dubna a předpokládá, že do konce roku navštíví 60 až 80 měst v Česku. Zpočátku bude jeho prezidentská kampaň směřována i ke krajským volbám. Podpisy pod kandidátní listiny ale začne sbírat až v okamžiku, kdy začne platit prováděcí zákon. Finanční otázky spojené s kampaní podle něj strana zatím neřešila, prý se ale bude chovat hospodárně. Ve shromáždění dostatku podpisů Vandas sice věří, bere prý ale v potaz i to, že pravost a oprávněnost podpisů budou zkoumat úředníci ministerstva vnitra, a netuší, „jakým způsobem budou vůči němu postupovat“.

Do souboje o prezidentský úřad se už přihlásil někdejší úřednický premiér Jan Fischer, šéfka Suverenity Jana Bobošíková a europoslankyně za KDU-ČSL Zuzana Roithová. TOP 09 usiluje o zvolení svého předsedy Karla Schwarzenberga. Sociální demokraté zvažují nominaci senátora Jiřího Dienstbiera či ekonoma Jana Švejnara. Občanští demokraté svého prezidentského kandidáta teprve vyberou ve stranických primárkách. Zmiňuje se především místopředseda Senátu Přemysl Sobotka a předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová. V posledních dnech se ale objevilo i jméno europoslance Evžena Tošenovského.