Zlomový okamžik pro VV: Začal soud s Bártou a Škárkou

Praha – Obvodní soud pro Prahu 5 zahájil čtením obžaloby proces s předsedou poslaneckého klubu Věcí veřejných (VV) Vítem Bártou a jeho bývalým spolustraníkem, nyní nezařazeným poslancem Jaroslavem Škárkou. Státní zastupitelství viní Bártu z podplácení, Škárku z přijetí úplatku. Bártovi hrozí v případě pravomocného odsouzení až šestileté vězení, Škárkovi může soud uložit až tříletý trest. Oba muži vinu již dříve odmítli. Hlavní líčení se koná za velkého zájmu médií. Vypovídat má i řada vládních poslanců a ministrů. Výslechy obžalovaných a svědků jsou naplánovány na každý den – od pondělí do pátku.

Bárta čelí obžalobě, že 29. března 2011 předal Kristýně Kočí úplatek půl milionu a Jaroslavu Škárkovi 170 tisíc korun. Škárka vše počátkem loňského dubna nahlásil policii. Od září 2010 podle svých slov měsíčně dostával 55 tisíc korun za loajalitu. Část peněz ale údajně použil, a je proto obviněn z přijetí úplatku. On i Bárta vinu popírají.

Kočí se dnes prostřednictvím svého právního zástupce připojila k řízení s nárokem na náhradu škody. Tvrdí, že jí byla způsobena nemajetková újma, a chce po Bártovi pětitisícové odškodnění. Šéf poslanců VV se proti jejímu postavení jako poškozené ohradil, soudce to však připustil.

U soudu se tak bude hrát hlavně o to, kdo se postaví za bývalé stranické kolegy a kdo za Bártu. Ten jde k soudu s verzí, že peníze poslancům VV ve skutečnosti jen půjčoval. Tvrzení Škárky a Kočí měla podle něj sloužit ke stranickému puči.

Karolína Peake /VV/:

„Nemyslím, že je to soud s Věcmi veřejnými, jak se to někdo někdy snaží prezentovat. Je to spor tří lidí, který vyústil v trestní řízení.“

Podle ředitele Transparency International Davida Ondráčky bude mít česká veřejnost šanci sledovat jedno z nejzajímavějších soudních přelíčení v poslední době. Podle Ondráčky se bude pitvat každé slovo a soudce nebude mít vůbec jednoduchou situaci, neboť nebude ani moc přímých důkazů.

Kočí: Doufám, že si poslanci VV uvědomují, že lhaní pod přísahou je trestný čin

Kočí bude u soudu vystupovat jako důležitý svědek. „Doufám, že poslanci VV si uvědomují, že lhaní pod přísahou je trestný čin,“ řekla ČT. Bárta na dotazy České televize nereagoval. Poslanec VV Michal Babák podle svých slov věří ve spravedlnost a nezávislost soudu. „Já jsem u toho samotného předání nebyla. Takže budu vypovídat jen o tom, co jsem zažila,“ dodala vicepremiérka Karolína Peake.

Jaroslav Škárka /nezařazený/:

„Mají neopakovatelnou druhou šanci, aby očistili celou stranu i sebe od praktik, které ve Věcech veřejných fungují.“

„Já jsem podle svého názoru nevinný, nicméně jsem ochoten nést určitý díl své odpovědnosti… Věřím, že soud, který proběhne, proběhne objektivně.“

O úplatcích se prý mluvilo i na schůzkách

Obálková kauza dožene do soudní síně téměř všechny současné i bývalé špičky nejmenší vládní strany. Celkem bude vypovídat přes dvacet svědků. Podle žalobkyně Hany Vrbové totiž nejde o vnitřní věc strany. Pokus ovlivnit poslance vidí jako rozpor s demokratickými principy obecně.

Právě špičky VV ale mohou Bártovi proces zkomplikovat. Podle Mladé fronty Dnes vyšetřovatelům potvrdily, že se loni na tajných schůzkách o úplatcích opravdu mluvilo. „Je to pravda, to tam zaznělo. Byla to informace, která zazněla na tomto jednání z úst Víta Bárty,“ řekl podle serveru iDnes.cz do protokolu ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský.