Přípravy na přesunutí dětí z ústavů k pěstounům prý mají chyby

Pardubice – Kraje se připravují na novou péči o ohrožené děti. Novela o jejich sociálně-právní ochraně totiž upřednostňuje pěstouny před ústavní výchovou. Mezi pilotní regiony projektu patří Pardubický kraj. Ten omezování ústavní péče sice vítá, ale jedním dechem dodává, že přípravy mají chyby a na chystané změny je málo času.

Štanclovi jsou pěstouny od roku 2004, sestry Terezku a Eriku si vzali do péče ke svým třem dětem. „Rozhodli jsme se, že budeme pěstouny, až tehdy, když jsme poznali jiné pěstounské rodiny,“ uvedl Josef Štancl.

Rodin, jako jsou Štanclovi, budou potřeba stovky. Novela podle odborníků přinese revoluční změny, od roku 2014 by se do ústavů už neměly dostávat ty nejmenší děti. Pardubický kraj však vládu a poslance varuje – příprava je nedostatečná a lhůty příliš krátké. „Nejkomplikovanější to bude samozřejmě s těmi dětmi, které jsou třeba nemocné nebo mají nějaký problém. Tam to bude velmi složité,“ podotkl hejtman Pardubického kraje Radko Martínek (ČSSD).

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Česko dlouhodobě čelí kritice mezinárodních organizací za vysoký počet dětí v ústavech, je jich kolem jedenácti tisíc. Jen pro Pardubický kraj by nová pravidla znamenala najít pěstouny pro 300 dětí. Ministerstvo krajům slibuje metodickou i finanční podporu. „Ty termíny vypadají velmi ambiciózně, ale musíme si uvědomit, že se na ně díváme i z pohledu dětí. Dětem utíká čas a ten čas je velmi drahý,“ zdůraznil ředitel Odboru rodiny Ministerstva práce a sociálních věcí ČR Miloslav Macela.

Kojenecké ústavy zřejmě čeká postupný zánik, změní se i dětské domovy. Pěstouny chce kraj pečlivě vybírat. „Ne každá rodina dostane dítě do pěstounské péče. Jsou tam psychologické testy, návštěvy v rodinách, příprava, vzdělávání,“ vysvětlila vedoucí Odboru sociálních věcí KÚ Pardubického kraje Helena Zahálková.

Co bude s lidmi, kteří pracují v dětských domovech a kojeneckých ústavech, kraj zatím neví. Jejich zkušeností chce ale i dále využít v sociálních službách.