Policista z Varnsdorfu je stíhán kvůli výpisům z telefonů

Ústí nad Labem - Generální inspekce bezpečnostních sborů stíhá policistu z Varnsdorfu Martina Hudce kvůli nezákonnému získávání výpisů telefonních hovorů, včetně například telefonu předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského nebo šéfa prezidentské kanceláře Jiřího Weigla. Výpisy měl údajně předávat jedné z bezpečnostních agentur. Společně s jeho bývalým kolegou ho zadržela 29. února, oba muži jsou vyšetřováni na svobodě. V případě prokázání viny hrozí policistovi až tři roky vězení.

„Policista byl obviněn z pokračujícího přečinu zneužití pravomoci úřední osoby. Civilní osoba byla obviněna z přečinu zneužití pravomoci úřední osoby spáchaného ve formě návodu,“ informovala mluvčí inspekce Radka Sandorová.

Kromě Rychetského či Weigla měl Hudec získat i výpisy Ladislava Jakla nebo manažera ČEZ Daniela Rouse. Vše fungovalo následovně: Hudec dostal seznam telefoních čísel. Nadřízené neinformoval a sám žádost o výpisy poslal soudu v Děčíně. Ten ale čísla neověřoval a policistovi dal povolení si o informace požádat u operátora. Když je Hudec získal, předal je opět tomu, kdo o ně požádal. Stalo se tak šestnáctkrát.

Podezření zaznělo již v únoru u Okresního soudu v České Lípě, který Hudce a Michala Kondlu odsoudil za zneužití pravomoci ke dvouletému podmíněnému trestu. Hudec podle soudu získal a zneužil výpis telefonických hovorů ženy, kterou manžel podezříval z nevěry. K tomu se výpis podle soudu dostal prostřednictvím Kondly. Rozsudek ale zatím není pravomocný.

Získat telefonní výpisy hovorů konkrétního člověka v souvislosti s vyšetřováním závažné kriminality je podle policistů od loňského dubna prakticky nemožné. Ústavní soud totiž zrušil povinnost operátorům uchovávat data o tom, kdo, kdy a s kým telefonoval. Vše má teď změnit novela trestního řádu. Podle ní by odposlechy povolil jen státní zástupce, který by zároveň vše dozoroval a kontroloval. Novela upravuje i okruh trestných činů a zavádí zpětné informování. O novele by měli poslanci jednat v polovině března. 

Stejný problém má i policistka ze středních Čech

Jedna ze středočeských policistek rovněž čelí stíhání kvůli nezákonnému získávání telefonních výpisů. Údajně si nelegálně opatřovala výpisy hovorů lidí z prostředí pražských podnikatelů. Koncem února byla zadržena a obviněna ze zneužití pravomoci úřední osoby. I ona je vyšetřována na svobodě.