Policie obvinila vietnamské bosse z objednání vraždy

Praha - Policie dopadla a obvinila dva muže, které podezírá z toho, že si objednali téměř deset let starou vraždu. Jde o slovenské občany vietnamského původu, policie je označuje za údajné vietnamské bosse. Oba již skončili ve vazbě. V případě pravomocného odsouzení jim hrozí až patnáctileté tresty vězení. Po maskovaném vykonavateli, který koncem července 2002 v Praze 10 zastřelil třiatřicetiletého Vietnamce, policisté stále pátrají.

Tragédie se odehrála v noci z 25. na 26. července 2002. Krátce před 01:00 zastavilo před barem ve Slibné ulici v Praze 10 - Štěrboholích auto, z něhož vystoupili tři muži a zamířili do podniku. Jako první do baru vstoupil muž s kuklou na hlavě a se zbraněmi v rukou. S odstupem několika kroků ho prý následovali dva Vietnamci. Ozbrojený muž přinutil personál a všechny přítomné, aby si lehli na zem a vyjmuli z kapes všechny své věci. Zakuklenec přistoupil k jednomu z ležících mužů a zeptal se ho na jméno a následně ho z bezprostřední blízkosti střelil do hlavy. Vrah i jeho doprovod z místa činu okamžitě zmizeli.

Oba údajní vietnamští bossové se podle mluvčího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavla Hantáka usadili v ČR v 90. letech. Získali slovenské občanství, začali podnikat a stali se jednateli několika obchodních společností. Nejprve prý s pozdější obětí vraždy spolupracovali. Muž byl podle mluvčího ÚOOZ tichým společníkem firmy, která měla zásadní vliv na záležitosti týkající se dění v tržnicích. Motivem vraždy byl podle policie strach, že je jejich krajan připraví o kontrolu nad obří pražskou tržnicí Sapa a tím i o desetimilionové zisky. Právě proto si měli objednat jeho likvidaci. „Tehdy devětatřicetiletý muž a jeho o čtyři roky starší partner měli jasné plány - ovládnout trh a získat kontrolu nad většinou vietnamských tržnic v Česku. Hlavním cílem byla expanze pražské tržnice Sapa,“ uvedl Hanták.

Policie udeřila po ročním sledování

Případ od té doby vyšetřovali pražští policisté. Kvůli nedostatkům informací od svědků a lidí z vietnamské komunity prý vše nasvědčovalo tomu, že vraždu se nepodaří vyřešit. Loni v březnu prý však detektivové ÚOOZ získali nové informace. Díky nim přišli na stopu dvojici mužů, kteří si vraždu údajně objednali a byli na místě činu. Policie proti oběma zasáhla 22. února.

Spolu s ruskojazyčnými a balkánskými patří asijské zločinecké struktury k nejnebezpečnějším v Česku. Zatímco zásahy proti špičkám ruské mafie se policie v minulosti už mnohokrát chlubila, do asijského podsvětí se jí nedařilo proniknout.

Samotná asijská tržnice Sapa v pražské Libuši je kvůli podezření z nelegální činnost v zájmu policie i kontrarozvědky. Kvůli údajnému zdejšímu organizovanému zločinu zasedl i bezpečnostní výbor sněmovny.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)