Kočí: Dal mi obálku a řekl, abych zase začala být loajální

Praha - U soudu dnes pokračuje proces s předsedou poslaneckého klubu Věcí veřejných (VV) Vítem Bártou a jeho bývalým spolustraníkem Jaroslavem Škárkou. Celé dopoledne vypovídala klíčová svědkyně Kristýna Kočí. Poslankyně popsala předání obálky a mluvila i o poměrech uvnitř strany. Vypovídat dnes měla i místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová, ta to ale jako Bártova manželka odmítla. Soud už vyslechl i asistentku Kočí a bývalou PR manažerku VV Alenu Maršálkovou, která tehdy s Kočí i Škárkou velmi úzce spolupracovala. Před soudem také potvrdila jejich dosavadní vypovědi. Soudce dnešní líčení ukončil, pokračovat se bude zítra ráno. Vypovídat bude například předseda VV Radek John, poslanec Michal Babák, ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský nebo blízký Bártův spolupracovník Václav Jahodář.

„Řekla bych, že jsem byla jednou z nejloajálnějších lidí ve Věcech veřejných. Ctila jsem Víta Bártu, vážila jsem si ho. Velmi jsem se mýlila,“ řekla u soudu Kočí ke svému působení ve straně. U výslechu dnes popisovala schůzku, na které jí Bárta dal obálku s penězi. „Den, kdy mi Vít Bárta předával úplatek, to jest 29. března, byly naše vztahy velmi vyhrocené,“ zdůraznila. Bárta podle ní zavolal své asistentce, ať přinese velkou obálku. Poté v ní hledal a nakonec vytáhl jednu menší, kterou ji prý dal do desek. „Absolutně jsem nečekala, že se to může stát. Hned poté, co schůzka skončila, jsem poslala Aleně Maršálkové sms zprávu, že jsem dostala obálku.“

Kočí: Brala jsem 105 000 čistého, neměla jsem důvod si půjčovat

Maršálková dnes u soudu řekla, že to byla ona, kdo následně obálku donesl do advokátní úschovy. Soudce Jana Šotta zajímalo, proč nešla Kočí s penězi rovnou na policii. „Já jsem se obávala obrátit na polici proto, že jsem věděla, jakým způsobem je řízeno vnitro. Obávala jsem se, že to bude Vít Bárta, kdo o tom bude ihned informován. Měla jsem strach,“ tvrdila Kočí. Doplnila, že v den předání údajného úplatku o všem informovala i poslance Škárku, Jiřího Rusnoka a Dagmar Navrátilovou. Škárka jí řekl, že také dostal peníze, ale nemá čas je dát do úschovny, protože odlétá do Kazachstánu. Podle Kočí se dohodli, že po jeho návratu podají společné trestní oznámení. „Myslím, že řekla, že dostala úplatek, ale nepamatuji si přesně, co řekla. Kontaktovala advokáta, aby u něj peníze uložila. Věřil jsem jí to,“ řekl soudu bývalý přítel Kočí Adam Kožela.

Výpovědi Kristýny Kočí:

„Dal mi obálku do desek a řekl, že je potřeba, abych zase začala být loajální, dělat svoji práci, stmelovat klub a hlavně nevystupovat proti němu. A pak řekl, ať si to přepočítám.“

„Byla jsem unavená z toho lhát veřejnosti o tom, kdo je skutečný šéf strany. Oficiálně to byl Radek John, ale vše řídil Bárta. Chtěli jsme, aby se stal předsedou, otevřeně a nehrál hru a strkal před sebou figurky, když ve skutečosti všechno řídil sám.“

„Klub o něčem diskutoval, na něčem se dohodl, ale nakonec jsme se dozvěděli, že si pan obžalovaný Bárta den předem zajel na schůzku s panem prezidentem a dohodl se bokem… Byl to Vít Bárta, který rozhodoval naprosto všechno. Organizoval takzvané ministerské porady, kde se scházeli ministři a kde jim diktoval, co se bude, nebo nebude na vládě dělat.“

Maršálková dnes před soudem uvedla, že trestní oznámení na Bártu bylo spíše demonstrativní: „Chtěli jsme si ověřit, jak rychle se k nim (k Bártovi a Johnovi) ta informace dostane. Při podání vysvětlení policisté prý pořád někam telefonovali.“ Asistentka rovněž potvrdila slova Kočí, že Bárta poslancům VV nabízel dorovnání platů. „Říkala jsem poslancům, ať si ty nabídnuté peníze neberou, protože tím si je Vít Bárta zaváže,“ dodala. Maršálková je jedním z klíčových svědků případu. S Kočí a Škárkou v době kauzy úzce spolupracovala. Za Škárkou například po jeho návratu z Kazachstánu jela přímo na letiště, aby ho informovala o vývoji kauzy.

Kočí dnes rovněž uvedla, že neměla důvod si od někoho půjčovat, protože její finanční situace byla velmi dobrá. Brala tehdy asi 105 000 korun čistého, z toho platila leasing za auto. „V životě jsem si od nikoho cizího nepůjčila,“ prohlásila. Pokud by peníze potřebovala, mohla si podle svých slov bez problémů říct rodičům. Zároveň před soudem odmítla, že by někdy připravovala puč ve straně. Setkala se jen s premiérem Petrem Nečasem, aby ho o všem informovala.

Politický příběh Kristýny Kočí se začal psát v roce 2009. Z asistentky ve straně se vypracovala až na lídra v Moravskoslezském kraji. Nechyběla ani v předvolebním kalendáři Věcí veřejných. Po úspěchu strany tlumočila zásadní prohlášení, například o tom, jestli vstoupí VV do koalice, či nikoliv. Pak se z jedné z hlavních tváří strany stal její nepřítel. Kočí údajně měla s Petrem Tluchořem z ODS organizovat rozvrat VV. Začal příběh údajných odposlechů a tajných nahrávek, který vyvrcholil divadelní hrou Blonďatá bestie. Loni v dubnu VV Kočí ze strany vyloučily. 

Klasnová: Samozřejmě zcela věřím v nevinu svého manžela

Soudce zajímaly i mediálně známé nahrávky. „Pořídila jsem je já, bála jsem se a chtěla jsem mít pojistku. Bylo to na mou ochranu,“ uvedla Kočí. Jedna nahrávka byla podle ní z restaurace Studna, druhá z bytu Víta Bárty: „Od každé nahrávky jsem pořídila šest kopií pro případ, že by se mi něco stalo. Já jsem nikdy médiím nahrávky nedala.“ Až skončí soud, chce Kočí podle Maršálkové podat žalobu na porušení autorských práv. Vadí jí, že Divadlo Rubín nahrávku použilo ke své hře Blonďatá bestie.   

„Samozřejmě zcela věřím v nevinu svého manžela… Jakékoli mé svědectví ve prospěch Víta Bárty by však protistrana mohla zpochybnit s poukazem na mou údajnou zaujatost. Poslechla jsem tedy doporučení právníka. Za Věci veřejné v následujících dnech vystoupí celá řada kolegů, kteří byli u stejných událostí jako já a budou považováni za objektivnější svědky,“ uvedla dnes Klasnová v tiskovém prohlášení. „Coby místopředsedkyně Věcí veřejných vím, že jde o standardně a demokraticky fungující politickou stranu. Celá kauza před soudem ale není obhajobou Věcí veřejných jakožto strany, jakkoli se naši přeběhlíci snaží pošpinit stranu co nejvíc. Před soudem se řeší 'jen' údajné úplatky,“ dodala. 

Soud ještě dnes vyslechl redaktorku Respektu Ivanu Svobodovou (týdeník  na korupční kauzu jako první upozornil), bývalou Bártovu asistentku Hanu Balochovou a Bártova řidiče Michala Havrlíka. Rovněž se přečetla výpověď právničky Věry Chandrycké, ke které dala Kočí peníze do úschovy.

Bárta se podle obžaloby snažil Kočí i Škárku uplatit loni v březnu. Kočí dal údajně půl milionu korun, Škárkovi 170 000 korun. Škárka prý úplatek vzal a část použil. Podle žalobců vše ohlásil pozdě, až ve strachu z medializace. Oba muži v pondělí obžalobu odmítli. Bárta tvrdí, že šlo jen o půjčky. Kočí se Škárkou prý lžou, snažili se ho svým nařčením zdiskreditovat a pokoušeli se o stranický puč. Kočí se také údajně snažila přeskupit síly v koalici. Podle Škárky o úplatek šlo.