Westerwelle jedná v Praze, připomene podpis smlouvy o spolupráci

Praha - Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle by dnes v Praze při jednáních s českými politiky mohl nadnést otázku zahájení přímého dialogu vysídlených sudetských Němců s českou vládou. Podle německých médií jej k tomu v minulých dnech vyzval mluvčí sudetských Němců Bernd Posselt. Westerwelle v Praze s českými a slovenskými politiky připomene smlouvu o vzájemné spolupráci, která byla podepsána před dvěma desetiletími.

Westerwelle se setká se svým českým protějškem Karlem Schwarzenbergem, přijme jej premiér Petr Nečas a v Senátu se zúčastní slavnostního setkání, které připomene 20. výročí podpisu Smlouvy mezi Československem a Německem o dobrém sousedství a přátelské spolupráci.

Letos také uplyne 15 let od podpisu Česko-německé deklarace o vzájemných vztazích. Ta napomohla ke zkvalitnění vztahů, které politici obou zemí v současnosti označují jako nejlepší v historii.

Posselt v těchto dnech vyzval německou vládu, aby se v budoucnosti před jednáními s Prahou domlouvala na společné pozici se zástupci sudetských Němců. Podle Posselta by si měl Berlín vzít příklad z bavorského premiéra Horsta Seehofera, který je prý bere v potaz.

Westerwelle v ČR (zdroj: ČT24)