Armáda chce čtyři nové dvoumístné letouny

Praha - Česká armáda chce na výcvik pilotů čtyři nové cvičné dvoumístné letouny. Stroje postupně nahradí dosluhující bitevníky L-39 Albatros ze základny v Náměšti. V soukromých hangárech za Prahou je sice 36 nepotřebných letounů L-159 Alca, jsou ale jednomístné. Náklady na přestavbu jednoho stroje dosáhnou 150 milionů korun, řekl deníku mluvčí ministerstva obrany Jiří Štábl.

„Požadavek vyplývá z potřeby zabezpečit výcvikové kapacity v následujících letech,“ řekla deníku mluvčí generálního štábu Jana Růžičková. Dodala, že jednoznačným účelem je zabezpečit výcvik mladých pilotů v následujícím období, zejména po ukončení technické životnosti letounů L-39. Tyto stroje z výzbroje vojska definitivně zmizí v období let 2016 až 2020, a to i přesto, že do nich ministerstvo obrany loni muselo investovat 40 milionů korun a koupit pět motorů v Oděse, aby mohly vůbec do vzduchu.

Podle plánů ministerstva obrany by navíc všechny zakonzervované letouny L-159 měly být odprodány Iráku. Z nikdy nepoužitých zásob proto odeberou technici jen minimum - dva stroje. Vojsko tak bude muset obětovat čtyři své používané a z této šestice pak vzniknou tři dvoumístné alky.

Čtvrtý požadovaný stroj by se měl do konce roku vrátit ze Španělska, kam byl původně odeslán jako část platby za dopravní letouny CASA. Výrobce EADS se tak omluvil za komplikace, které provázejí nasazení transportních letadel v českém vojsku.

Vydáno pod