Klaus pohrozil vrácením ceny, kterou nikdy nedostal

Praha - Prezident Václav Klaus si přisvojuje ocenění, které nikdy nedostal. Na svých webových stránkách v životopise uvádí, že v roce 1993 dostal Cenu Konráda Adenauera. Server Aktuálně.cz ale s odvoláním na německý list Frankfurter Algemeine napsal, že Klaus žádnou takovou cenu nikdy nedostal, obdržel jen diplom od ředitele pražské pobočky Adenauerovy nadace. Prezident přitom minulý týden této nadaci pohrozil, že ocenění vrátí, pokud vyškrtne z programu konference Quo vadis, Evropo? vystoupení předsedy Strany svobodných občanů a prezidentova bývalého poradce Petra Macha.

„Stále se snažím věřit, že jde o omyl nebo o chybnou informaci. Vůbec si nechci připustit, že by bylo možné, aby Vaše nadace tímto brutálním způsobem limitovala diskusi na tak závažné téma… Musel bych asi zvážit, zda nevrátím cenu, kterou jsem v prosinci 1993 od Nadace K. A. Stiftung v Praze obdržel,“ napsal Klaus v dopise řediteli pražské pobočky Nadace Konrada Adenauera Hubertu Gehringovi.

Německý list Frankfurter Algemeine Zeitung (FAZ) ale minulou sobotu upozornil, že Klaus může vrátit jen diplom, který mu v roce 1993 ze své iniciativy vystavil tehdejší ředitel pobočky Adenauerovy nadace v Praze. „Údajná cena Konrada Adenauera z roku 1993 byla vynálezem příliš horlivého ředitele pražské kanceláře nadace, který velmi usiloval o dobré vztahy s tehdejším českým premiérem,“ napsal deník.

Manažerka pražské pobočky nadace Alena Falathová informaci německého deníku potvrdila. Zároveň ale podotkla, že FAZ podle ní není ke Klausovi úplně korektní: „Je sice pravda, že celoněmeckou Adenauerovu cenu nedostal, dostal ale regionální cenu, kterou může udělit ředitel každé pobočky.“

Adenauerova nadace má ve světě celkem sedmdesát poboček. Pražská kancelář kromě Klause žádného zdejšího politika nevyznamenala a omezuje se na ceny pro regionální novináře. Loni tuto cenu získal Radek Gális z Českobudějovického deníku.