Je tu projekt Demagog - postrach všech prolhaných politiků

Praha - V Česku by se měl zítra spustit projekt Demagog. Svou činnost odstartuje analýzou výroků, které zazněly v únorových Otázkách Václava Moravce. Projekt dorazil ze sousedního Slovenska. Zjišťuje, zda politici mluví pravdu, zkreslují informace, nebo dokonce lžou. Zkomplikovat možné lhaní má nově jedenáct analytiků z Masarykovy univerzity. Čerpají z doslovných textových přepisů politických diskuzí. Autoři si od projektu slibují zlepšení politické kultury. Přispět by podle nich mohl i k větší věcnosti politických debat.

Podle mínění veřejnosti politici napříč všemi státy lžou. Patrné je to zejména v televizních debatách. Projekt Demagog a jeho tvůrci tvrdí, že se dá pravdivost výroků ověřit. Na Slovensku už funguje. Kolem 60 procent výroků slovenských politiků tam bývá pravdivých, zhruba 25 procent nepravdivých a zbytek tvoří neověřitelná tvrzení. 

Při diskusích je posléze procentuálně vyčísleno, kolikrát který politik během svého vystupování lhal. Výsledky „šetření“ využívají jak média, tak i organizace monitorující slovenskou politiku - například Transparency International. 

Robert Fico
Zdroj: ČT24

Webové stránky projektu nazvané Demagog.cz budou v ČR spuštěny zítra. „Jako první uveřejníme zpětně ověřování výroků z Otázek Václava Moravce, a to za celý předchozí měsíc,“ poznamenala analytička projektu Tereza Křepelová. „Jednotlivé výroky rozešlu mezi stážisty a ti pracují na tom, aby vyhledali relevantní zdroje,“ řekla Tereza Skládanková, expertka pro Českou republiku.

Analytička projektu Demagog.cz Tereza Křepelová:

„Pokud politici budou pod nějakou kontrolou, tak budou nuceni hovořit pravdu, protože se budou bát, že by kolem nich vznikla v médiích aura demagoga. Náš projekt by mohl přispět ke zvýšení politické kultury, ale i k věcnosti debat.“

Ověřují se dohledatelná faktická tvrzení - těch ale není mnoho

Ověřují se v první řadě faktická tvrzení. Normativní či hodnotící soudy nebo prediktivní tvrzení se z analýzy vynechávají. Údaje musí být zpětně dohledatelné na základě statistik a jiných relevantních zdrojů. „Ověřuje se třeba tvrzení týkající se třeba hlasování ve sněmovně nebo Senátu, konkrétní vyjádření osob k tématům nebo události, jež se staly nebo nestaly,“ poznamenala Křepelová. 

Výroky zkoumá skupina minimálně tří analytiků, což má vyloučit jejich případnou zaujatost.  „Když jsou tři lidi, kteří sbírají info a neustále se kontrolují, tak je ta pravděpodobnost menší,“ podotkl Matěj Hruška, spoluzakladatel Demagog.sk a expert na metodologii.

Ondrej Lutner, spoluzakladatel Demagog.sk, koordinátor pro ČR: 

„V první řadě chceme být vnímáni jako partneři novinářů vzhledem k tomu, že mají hodně práce a ne vždy mají čas zkontrolovat to, co politici říkají v relacích.“

Během první analýzy bylo podle Křepelové velké množství výroků neověřitelných. „Možná to vypovídá o tom, že politici neradi uvádějí faktické údaje, aby nebyli takto zpětně napadnutelní,“ konstatovala analytička.

S webovým projektem přišli před dvěma lety dva slovenští studenti. Měsíčně ho navštíví 9000 uživatelů. Studenti na projektu pracují jako dobrovolníci. Materiální náklady platí Evropská unie a Nadace Open Society Fund.