Kramarič: Dobře víme, že odškodné v řádech stamilionů je nereálné

Praha – Odškodné v řádech stamilionů korun nemůže podnikatel Starka nikdy dostat. V pořadu Interview ČT24 to řekl jeho obhájce Julius Kramarič. „Ta částka je v řádech stamilionů, což je suma nereálná,“ uvedl. Případ příbramského podnikatele Vladimíra Starky byl podle Kramariče ve svém výsledku zcela průlomový a poukazuje na to, jakým způsobem policie vytváří důkazy a konstruuje obvinění.

Jaroslav Starka v současnosti požaduje od státu stamilionové odškodné kvůli neprokázanému obvinění, což je podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila suma zcela nereálná. To potvrzuje i Kramarič. „Ta částka je samozřejmě nadsazená proto, že můj klient byl naprosto bez jakýchkoliv důkazů uvržen do situace, v níž by se v Evropě ve 21. století nikdo ocitnout neměl,“ míní advokát. Podle něj takové zacházení ovlivnilo nadosmrti Starkův zdravotní stav.  

Kramarič také přiznává, že právě velmi zmedializovaný případ příbramského podnikatele ho historicky stál nejvíce úsilí. „Byl to průlomový případ, kdy se poprvé podařilo prokázat, jakým způsobem jedna ze složek policie vytváří důkazy a konstruuje obvinění,“ domnívá se Kramarič. Jeho samotného potěšilo, že případ neskončil u soudu.   

Stamilionové odškodné sice Starka zřejmě nedostane, nicméně podle Kramariče podobnou částku již prý museli za celé trestní řízení zaplatit daňoví poplatníci. „Na vině tomuto mrhání peněz je policejní orgán. Ale škody budeme nárokovat na ministerstvu spravedlnosti, které s tím nemá nic společného,“ dodal.  

Někdejší vlastník příbramského fotbalového klubu a člen vedení fotbalového svazu Starka byl zatčen v listopadu 2006. Starku obvinili z toho, že se podílel na zmizení Lamberta Krejčíře, otce kontroverzního podnikatele Radovana Krejčíře, který před českými policejními a justičními orgány uprchl do JAR. Vyšetřování skončilo fiaskem a Starka byl v únoru 2007 z vazby propuštěn.

Mediálně známí klienti advokátům spíše ubližují, míní Kramarič

Kramarič je znám svým negativním postojem k práci Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. „Do značné míry konstruuje důkazy, vymýšlí si je (…) a jejich svědci se rekrutují z osob, které jsou dlouhodobě ve výkonu trestu,“ domnívá se. Julius Kramarič za svou kariéru obhajoval mnoho známých osobností s kontroverzní minulostí. Sám dokonce skončil ve vězeňské cele v Jihoafrické republice. 

Být advokátem, který se zabývá medializovanými kauzami, podle Kramariče ale kariéře spíše ubližuje. V nedávné době se angažoval například v případu bývalého šéfa policejních strážníků Vladimíra Kotrouše. Kramarič nicméně podotýká, že byl pouze jeden z advokátů, který Kotrouše zastupoval a jeho hlavním obhájcem je advokátka Petra Karbanová, která celou kauzu řídí. „Jsem tam v podstatě jako člověk, který, bude-li potřeba, může zaskočit,“ dodal. 

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod