Pražský Braník na mušce developerů

Praha – Městská část Praha 4 opět prodala za podezřele nízkou cenu jeden ze svých pozemků. Nejdříve získala firma Prominecon, spojovaná s kontroverzním podnikatelem Romanem Janouškem, lukrativní parcely v okolí Kavčích hor. Později se podařilo získat atraktivní plochu v klidné části pražského Braníku developerské firmě Renix. V obou případech přitom ocenil pozemky stejný odhadce.

Když si část obecního pozemku poblíž vlastního domu v Braníku chtěl v roce 2007 koupit místní starousedlík Vladimír Zelenka, neuspěl. Prý to nepovoluje územní plán. Jakmile se ale za dva roky o pozemek na úpatí přírodní památky Branické skály přihlásila společnost Renix, radnice jí pozemky prodala.

„Došel jsem si na městský úřad se žádostí na odprodej. A ti mi řekli, že se to prodávat nemůže, že je to v ochranném pásmu Branické skály a Školního vrchu. A najednou jsem se v roce 2009 dozvěděl, že pozemek je prodán,“ řekl Vladimír Zelenka v pořadu Reportéři ČT.

Michal Sochor, mluvčí MČ Praha 4, vysvětluje odmítnutí žádosti pana Zelenky tím, že by bylo nutné daný obecní pozemek nevhodně rozdělit. Jenže materiál, ze kterého mluvčí odůvodnění citoval, je interním dokumentem radnice. Pan Zelenka obdržel pouze strohé odmítnutí.

Reportéři ČT - lákavé pozemky v Braníku
Zdroj: ČT24

Odprodej pozemků proběhl v tichosti

Pochybnosti vzbuzuje i samotné řízení o prodeji pozemků. Podle režiséra Jana Svěráka, člena Sdružení za starý Braník, bylo toto řízení vyhlášeno o Vánocích a přihlásil se do něj jediný zájemce, který nabídl odhadní cenu, tedy nejnižší možnou. Historička Adéla Gjuričová, zástupkyně občanského sdružení Náš Braník, pak dodala, že cena byla nabídnuta jen pár minut před uzávěrkou, kdy bylo téměř jisté, že se nikdo další do řízení již nepřihlásí.

Za parcelu o rozloze 471 metrů čtverečníchzaplatila firma Renix jeden milion korun, což odpovídá zhruba dvěma tisícům korun za metr. Přitom za dva sousední pozemky přibližně stejné velikosti, které koupila firma Renix od soukromníků, zaplatila 13,2 milionu korun. Zástupce společnosti Václav Komrska se ke koupi pozemků a k aktivitám společnosti v katastrálním území Braník odmítl vyjádřit. Posoudit rozdílnost těchto dvou cen nechtěl ani mluvčí Prahy 4 Michal Sochor.

Reportéři ČT - Lákavé pozemky v Braníku
Zdroj: ČT24

Nejedná se o první nevýhodný prodej

Odprodej obecního pozemku v Braníku má navíc spojitost s jinou transakcí, kterou uskutečnila MČ Praha 4 v minulém roce. „Tento odhad prováděl stejný odhadce, který působil i v kauze směny pozemku na Kavčích horách, kde ta cena byla velmi podhodnocena,“ upozornila Iva Kotvová, zastupitelka MČ Praha 4 za Stranu zelených. Radnice tehdy s firmou Prominecon, napojenou na Romana Janouška, vyměnila kus pozemku v bývalém parku Družby za stavební pozemek na Kavčích horách. Podle nezávislých odhadů na tom mohla městská část tratit až třiatřicet milionů korun.

Zmíněným odhadcem je Jiří Rauch, který poskytl České televizi pouze emailové vyjádření, v němž napsal: „V obou případech se jedná o velmi atypické pozemky s uvažovanou bytovou zástavbou, jejíž realizace si vyžádá značných investičních nákladů. Výše uvedené faktory mají značně negativní vliv na tržní hodnotu pozemků. Posudky jsem provedl podle svých zkušeností a znalostí z oboru oceňování nemovitostí.“

Reportéři ČT - Lákavé pozemky v Braníku
Zdroj: ČT24

Braník kořistí pro developery

Braničtí mají obavy, že k pozemkům, které Renix zatím koupil, časem od radnice odkoupí i pozemky patřící k takzvané Staré škole, kde dnes v pronájmu sídlí taneční konzervatoř Duncan. Pouhým pohledem do mapy je vidět, že by tím vznikl vhodný pozemek pro výstavbu. Mluvčí radnice ale ujišťuje obyvatele, že se tak nestane.

Obavy místních podporují i další projekty, které se v Braníku mají realizovat nebo již realizují. Klidná lokalita se totiž v poslední době stala magnetem pro developery. Její obyvatelé by ale rádi udrželi téměř venkovský charakter, který Braník, ačkoliv je součástí Prahy, stále má.

Lákavé pozemky v Braníku (zdroj: ČT24)