Pušky pro Írán - policie rozpletla nelegální obchod se zbraněmi

Praha - Jeden z největších nelegálních obchodů se zbraněmi rozpletli čeští kriminalisté. Muži z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) v únoru dopadli mezinárodně hledaného Íránce Behrouze Dolatzadeha. Ten se v Praze pokoušel koupit stovky rychlopalných pušek M4 a vyvézt je do vlasti, což však podléhá mezinárodnímu embargu. Podle informací ČT na operaci spolupracovaly také americké tajné služby.

„Naši detektivové v Praze zadrželi cizího státního příslušníka, kterého následně obvinili ze dvou trestných činů souvisejících s nelegálním obchodováním z vojenským materiálem,“ oznámil mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

O akci se celou dobu eminentně zajímaly americké zpravodajské služby, které na Íránce též vydaly zatykač. Americké ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že muž přiletěl v roce 2011 do USA a pokusil se zbraně nakoupit nejprve zde. „Podepsal kontrakt na dodávku 3 tisíc kusů plně automatických pušek M4 do Íránu,“ napsalo na webu ministerstvo.

Obchod se však nevydařil. Dolatzadeh se poté přesunul do Česka, kam ho následovala žádost amerických úřadů o sledování. V Praze následně podepsal kontrakt na dodávku 500 kusů pušek M4 na export za 40 tisíc euro.

Íránec se ubytoval v pražském hotelu Clarion. Policie ho již sledovala na každém kroku a nasadila na něj také své tajné agenty, kteří se vydávali za české zbrojaře. Obchodník byl zatčen přímo v hotelu. „Ano, proběhlo to a byli jsme policii nápomocni, ale podepsali jsme papír, že o tom nebudeme mluvit,“ prozradil pouze anonymní pracovník hotelu.

Hotel Clarion
Zdroj: ČT24

„Obchodujeme s oděvy, domácími spotřebiči a elektronikou“

Podle údajů americké justice Dolatzadeh po světě oficiálně cestoval jako zástupce íránské firmy Teheran Fanvar. Ta se k obchodům se zbraněmi nehlásí. „Jsme mezinárodní společnost založená před 12 lety v íránu. Obchodujeme s oděvy, domácími spotřebiči a elektronikou,“ představuje se Teheran Fanvar.

Operace podléhala nejpřísnějšímu utajení, muž zatím skončil ve vazbě. Sama íránská ambasáda v Praze tvrdí, že o zatčení svého občana nic neví. „Nemáme o tom žádné informace, k nám se to nedostalo,“ uvedl zástupce ambasády. Další informace nebude poskytovat ani ÚOOZ. Na íránského podnikatele je stále vydán zatykač ve Spojených státech. Pokud by byl propuštěn z českého vězení, může být tedy ihned eskortován do USA.

Česko respektuje zbrojní embarga vyhlášená OSN, Evropskou unií i OBSE na zhruba pětadvacet zemí. Povolení k vývozu do zbytku světa má skoro 180 tuzemských subjektů. Na každý obchod je pak třeba licence, kterých úřady ročně udělí asi tisíc. Téměř polovina vývozu míří do Evropské unie.

Reportáž Jiřího Hynka a komentář Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)