Regionální tratě se zatím prodávat nebudou

Praha - Jedenáct regionálních železničních tratí se zatím prodávat nebude. Vláda na dnešním jednání rozhodnutí odložila. Ministr dopravy Pavel Dobeš zároveň dostal za úkol vypracovat alternativní řešení, například možnost jejich převodu na obce. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl premiér Petr Nečas. Kabinet dnes mimo jiné rozhodl i o tom, že úřady budou muset vládě předkládat všechny návrhy smluv na právní či poradenské služby, které budou za víc než milion korun ročně. K návrhu na ztišení televizní reklamy zaujala vláda neutrální stanovisko. Stejně se postavila i k novele, podle které by záchranáři měli dostávat odchodné až ve výši šestinásobku platu.

„Chceme znovu prodiskutovat otázku možnosti převodu těchto nepotřebných a nepoužívaných železničních tratí například na svazky měst a obcí, obce nebo na kraje,“ uvedl Nečas. Takovýto převod by podle něj měl přísné podmínky. Jednou z nich by mimo jiné bylo, že by budoucím majitelům nevznikaly žádné nároky na státní rozpočet nebo na rozpočty institucí ve vlastnictví státu, jako je Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Provozovatel by si tedy musel vše hradit sám bez nároku na peníze státu. Materiál by podle Nečase mělo ministerstvo dopravy předložit do měsíce.

Dobeš chtěl prodej tratí na jednání vlády prosadit. Jsou mezi nimi například nepoužívané dráhy na Ústecku, ve středních Čechách nebo na jižní Moravě. Správa železniční dopravní cesty tvrdí, že bez prodeje těmto tratím hrozí zánik. Malí dopravci ale způsob, jakým hodlá ministerstvo prodávat prodělečné tratě soukromníkům, kritizují. Návrh podle nich poškodí ty zájemce, kteří by chtěli koleje koupit a řádně je provozovat. Naopak podle nich nahraje spekulantům a povede k jejich zrušení.

Tratě navržené ke zrušení
Zdroj: ČT24

K návrhu na ztišení televizní reklamy zaujala vláda neutrální stanovisko. Nejsou podle ní vyjasněné věci týkající se například toho, kdo by hlasitost měřil. Stanovisko kabinetu je jen doporučující, o předloze rozhodnou poslanci. Diváci si na hluk často stěžují, televize už proto začaly znělky nebo reklamy ztišovat samy. Česká televize už na konci února srovnala hlasitost vysílání u druhého programu a u ČT4. Reagovala tak na doporučení Evropské vysílací unie.

Podmínky pro získání odchodného
Zdroj: ČT24

Neutrálně se vláda postavila i k novele, podle níž by záchranáři získali nárok na odchodné až ve výši šestinásobku platu a také až týden dovolené navíc. „Hledání analogie s některými ostatními složkami integrovaného záchranného systému není na místě, protože ty další složky, jako jsou policisté, hasiči a podobně jsou na základě služebního poměru, nikoliv na základě zákoníku práce,“ uvedl Nečas. Odchodné by stát přišlo na 50 milionů ročně. Ve sněmovně má návrh velkou šanci projít. „Je to schváleno a projednáno ve všech klubech bez rozdílu politické příslušnosti,“ řekl ČT předkladatel návrhu a místopředseda zdravotního výboru Jiří Štětina (VV). Stát by tak mohl začít vyplácet odchodné už od letošního září. Nejzkušenější záchranáři by mohli dostávat víc než 200 tisíc korun.

ČSSD neuspěla se zastropováním odměn úředníků

Jasného odmítnutí se ale dočkal návrh ČSSD, který chtěl zastropovat odměny úředníků ve státní správě. Předloha by pro ně stanovila roční hranici ve výši šestinásobku tarifního platu. Sociální demokraté na vládě neuspěli ani se změnami v zákoníku práce. ČSSD mimo jiné navrhovala, aby zaměstnavatelé neměli možnost sjednávat s pracovníky mzdu, která zahrnuje práci přesčas. Stanovisko vlády však není rozhodující, o návrhu rozhodne sněmovna. Vláda se podle očekávání postavila i proti návrhu poslanců opoziční KSČM na zrušení stropů u odvodů na zdravotní pojištění. O návrhu bude také jednat sněmovna.

Kabinetem naopak prošel prodej majetku SŽDC v hodnotě 13,2 milionu. SŽDC se chce zbavit pozemků a bývalých drážních domků poblíž tratí, které už nevyužívá. Prodej se týká 54 položek, v sedmi případech SŽDC uspořádá výběrové řízení, kde bude rozhodujícím kritériem při prodeji cena. Peníze získané prodejem majetku hodlá společnost investovat do oprav, rekonstrukce a modernizace železniční dopravní cesty.

Úřady budou drahé právní smlouvy předkládat ke schválení vládě

Ministerstva a ostatní ústřední úřady státní správy budou ode dneška muset předkládat vládě ke schválení návrhy na smlouvy na konzultační, poradenské či právní služby, pokud by ročně stály u jednoho dodavatele více než milion korun. „Chceme vytvořit určitou záklopku nebo brzdu k tomu, aby se tyto smlouvy, které někdy jsou historicky velmi objemné, jen tak snadno a v zákulisí neuzavíraly,“ poznamenal předseda vlády.

Vláda se rozhodla opatření přijmout v rámci debaty o úsporách pro letošek a příští roky. Kabinet se proto také usnesl, že ministerstva a další úřady budou letos moci používat loni nespotřebované rozpočtové prostředky pouze se souhlasem předsedy vlády. Součástí žádosti o takový souhlas pak bude muset vždy být i vyjádření ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09).