Švýcaři zamítli odvolání Česka v kauze MUS

Praha – Švýcarský soud před několika dny zamítl odvolání, kterým se Česká republika chtěla připojit k trestnímu řízení proti bývalým manažerům privatizované Mostecké uhelné společnosti (MUS). Stát se chtěl ucházet o miliardy, které jsou nyní blokovány ve Švýcarsku. Informaci přinesl server Aktutálně.cz. Ministerstvo financí v reakci uvedlo, že ČR bude i po zamítnutí odvolání v pozici poškozeného a zúčastní se řízení. V dubnu podá civilní žalobu.

„Odvolání proti rozsudku Federálního trestního soudu Švýcarska o prominutí lhůty pro připojení se České republiky do trestního řízení bylo stížnostním soudem 1. března 2012 zamítnuto,“ potvrdil ČT Robert Hurt z tiskového oddělení Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. 

Podle mluvčího ministerstva financí Ondřeje Jakoba úřad zamítavé stanovisko očekával. Soud odvolání zamítl i přesto, že švýcarská prokuratura připojení doporučila. „To nic nemění na naší pozici poškozeného. Budeme se dále jako poškození účastnit řízení, včetně vyžadování přístupu do spisu. Nikdo nás nemůže zbavit pozice poškozeného, byť budeme mít omezenější procesní pravomoci,“ uvedl mluvčí. Stát v dubnu podá civilní žalobu. Resort už si kvůli tomu najal ve Švýcarsku drahé právníky. „Podle našich informací, i kdyby soud naší žádosti o připojení vyhověl, odkázal by nás tak jako tak na civilní žalobu podanou u jiného soudu,“ podotkl Jakob.

Vicepremiérka a místopředsedkyně VV Karolína Peake dnes na zamítnutí odvolání reagovala slovy, že ČR svou vlastní liknavostí přišla o ten nejjednodušší způsob, jak se ke trestnímu řízení ve Švýcarsku připojit, a to je podle ní velká škoda: „Nemáme cestu úplně uzavřenou k vymáhání škody, je to už ale cesta daleko složitější a dražší.“ Mezi další možnosti podle ní patří právě civilní žaloba, tedy buď se snažit její pomocí o připojení do řízení znovu, nebo je možné podat paralelní civilní žalobu ve Švýcarsku o náhradu škody. „V obou těchto případech už je ale důkazní břemeno na ČR, která bude muset vyčíslovat i vymáhanou škodu,“ upozornila Peake. To bude ale podle ní možná problém, protože ministerstvo už dříve svůj pomalý přístup zdůvodňovalo právě tím, že si není jisté, zda nějaká škoda vůbec nastala.

ČR neuspěla s odvoláním v kauze MUS (zdroj: ČT24)

Vyšetřování Švýcaři otevřeli v červnu 2005 kvůli podezření, že z MUS byly přes vedení firmy nelegálně vyvedeny peníze. Česko tím údajně utrpělo škodu ve výši tří miliard korun. Švýcarská prokuratura pak koncem října loňského roku informovala o tom, že viní sedm lidí, většinou Čechů, z finančních machinací v souvislosti s nejmenovanou významnou energetickou společností. Švýcarští vyšetřovatelé jsou také přesvědčeni, že přes 75 milionů z 12 miliard korun vyvedených z MUS získaly společnosti napojené na uprchlého podnikatele Tomáše Pitra. 

Kauza MUS
Zdroj: ČT24

Kvůli průtahům v kauze se loni na podzim ministerstva spravedlnosti a financí navzájem obviňovala z chybných postupů. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) později podal kárné žaloby na pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampulu a na jeho kolegy Libora Grygárka, Marcelu Kratochvílovou a Ladislava Letka. Podle Aktuálně.cz rozhodne Nejvyšší správní soud o jejich případném pochybení do poloviny letošního roku.