Bárta by půjčil i Tluchořovi

Praha –  Před soudním senátem prohlásil předseda Věcí veřejných Radek John, že Vít Bárta doplácí na svou přílišnou štědrost a na svou snahu pomoct úplně všem. „Pan Bárta je tak hodný, že by půjčil i panu Tluchořovi, kdyby si o to řekl, a to i přesto, že proti nám osnoval spiknutí,“ prohlásil u soudu John. Podle něj si Jaroslav Škárka údajně půjčoval často. „Byl to folklór,“ řekl. John vypovídal u obvodního soudu pro Prahu 5 v kauze úplatků Víta Bárty a Jaroslava Škárky.

Podle Johnových slov Škárka předsedu VV nenáviděl. V soudní síni se prezentoval vzpomínkou na Škárkova slova: “Ukradl jsi mi stranu, teď mi chceš ukrást ženu.„ Při těchto slovech se Škárka očividně podivil. “Žádný člověk, který má trochu rozumu, by neodešel z restaurace s úplatkem," řekl John na adresu Kristýny Kočí a její počínání v den, kdy jí dal Bárta peníze.

Reakce Jaroslava Škárky na Johnovu výpověď:

„Pan John asi čerpal informace v pražských hospodách, podle toho, co tady zaznělo.“

Ministr pro místní rozvoj za VV Kamil Janovský soudu mimo jiné řekl, že ho Bárta požádal, aby Kočí poslal sms zprávu, která podle něj zněla: „Vítek ti vzkazuje, aby jsi vrátila, co ti nepatří, do čtyř hodin. V opačném případě začneme válčit.“ Bylo to prý zřejmě v den, kdy Kočí podala kvůli údajnému úplatku od Bárty trestní oznámení. V následujícím telefonátu Kočí Jankovskému údajně sdělila, že dostala od Bárty peníze a že je uložila u advokátky. „Ona mi to popsala tak, že dostala peníze, aby byla loajální,“ doplnil ministr s tím, že Bárta pak poslancům vysvětloval poskytnuté peníze jako půjčku.

Radek John byl dlouholetým novinářem Mladého světa, spisovatelem, publicistou a scénáristou. V osmdesátých a devadesátých letech odhaloval svět veksláků, prostitutek a narkomanů. Podílel se na filmech jako Sněženky a machři nebo Tankový prapor. V devadesátých letech byl tváří publicistiky televize Nova. V roce 2009 ale ukázal politickou tvář a spojil se s novou stranou Věci veřejné. A hned ve velkém stylu – stal se jejím předsedou. O rok později slavil s Véčky strmý vzestup - až do lavic sněmovny. Vzápětí se stal ministrem vnitra. Popularitu si ale nezískává - tisíce policistů demonstrují za jeho odchod. Rezortu prý nerozumí a nedokáže pro něj sehnat peníze. Johnovi se během působení na vnitru daří prosadit tzv. protikorupční balíček. Na jaře 2011 je ale odvolán. Předsedou strany, se kterou už brzy nakročí do třetího společného roku, ale zůstává.

Vypovídal již i Martin Vacek

Po Johnovi přišel se svou výpovědí také poslanec VV Martin Vacek, kterému Vít Bárta půjčil peníze. Byl až do začátku soudního procesu jediným véčkařem, který detektivům potvrdil verzi Víta Bárty: tedy že poslancům údajně peníze bezúročně půjčoval a neuplácel je. Podle jeho vyjádření Bárta poslancům VV po snížení platů a poslaneckých náhrad řekl, že je na to třeba upozornit ministra financí a že je ochoten poskytnout půjčku každému z poslaneckého klubu, koho by nečekané snížení platu zaskočilo.

„Byl jsem v situaci, kdy jsem si chtěl vzít půjčku na domek. U pana Bárty jsem se informoval na možnost půjčky. Podmínky byly dobré, chtěl to vrátit do roka a žádné další požadavky neměl. Jak a kdy mi peníze předal, si nepamatuju. Bylo to někdy na přelomu února a března, v místnosti číslo 55 ve sněmovně. Dal mi je v hotovosti, celých 150 tisíc korun,“ líčí Vacek.