Antimonopolní úřad se zabývá novým systémem na výplatu dávek

Praha - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zahájil s ministerstvem práce a sociálních věcí správní řízení týkající se nového systému výplaty sociálních dávek. Začal prošetřovat, za jakých podmínek ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) systém vybudoval. Kromě ministerstva je účastníkem správního řízení i společnost Fujitsu. Informoval o tom dnes server Aktuálně.cz.

Drábkovo ministerstvo musí podle rozhodnutí úřadu tento týden dodat všechny smluvní dokumenty včetně příloh. Právě v přílohách, které Drábkův úřad tají s odkazem na bezpečnostní rizika, jsou totiž důležité údaje k celé zakázce.

Ministerstvo práce o správním řízení ví, příslušné dokumenty antimonopolnímu úřadu vydá. „Jsme i nadále přesvědčeni, že jsme jednali v souladu se zákonem o veřejných zakázkách,“ řekla Táňa Švrčková z tiskového oddělení. Pokud nějaké problémy vznikly, je to podle jejího vyjádření záležitostí ministerstva vnitra.

Správní řízení se týká také společnosti Fujitsu. Součástí rámcové smlouvy mezi ní a ministerstvem vnitra z roku 2008 jsou přitom i dodavatelské firmy, které se na jejím plnění mají podílet. „Drábkův systém přitom nyní budují úplně jiné společnosti, které v dohodě zmíněny nejsou. Není u nich jasné, na základě jakých kritérií a cenových nabídek byly vybrány,“ píše Aktuálně.cz.

Řízení antimonopolní úřad zahájil na podnět místopředsedy KDU-ČSL Jana Bartoška, který po něm chce, aby prošetřil okolnosti vzniku nového systému pro čerpání sociálních dávek. Bartošek začátkem února uvedl, že v celé záležitosti je řada nejasností. Podle něj není pravda, že na nový systém MPSV vypsalo výběrové řízení, jak tvrdí Drábek, „Vývoj nového systému byl zadán firmě Fujitsu na základě rámcové smlouvy z roku 2011. Další zarážející skutečností je, že subdodavatelem Fujitsu je firma Vítkovice IT Solution, ke které vede řada vazeb ministra Drábka i jeho prvního náměstka (Vladimíra) Šišky,“ upozornil Bartošek.

Úřady práce měly v lednu velké problémy s vyplácením dávek, podle úředníků je způsobil právě přechod na nový systém. Podle některých zdrojů potíže pokračovaly i v únoru. Bartošek chce, aby premiér Petr Nečas (ODS) kvůli těmto problémům Drábka odvolal. Jeho odvolání navrhuje i ČSSD.