Pospíšil: Zeman připravuje vůči Rampulovi další kroky

Praha - Nejvyšší státní žalobce Pavel Zeman chystá další právní kroky proti svému podřízenému Vlastimilu Rampulovi. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu to řekl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Pražský vrchní státní zástupce Rampula totiž v únoru ukázal novinářům interní záznam z bezpečnostních kamer, který zachycuje policejní akci v kanceláři jeho náměstka Grygárka. Podle Pospíšila využil Rampula toho, že jeho nadřízený Zeman odjel do zahraničí. Ten vnímá medializaci akce jako porušení zákona.

Zemanovi se nelíbí způsob, jakým vrchní státní zástupce zveřejnil nahrávky policejní akce v kanceláři svého náměstka Grygárka. „Je podivné, že pan Rampula bez toho, že by informoval pana Zemana jako svého nadřízeného a řekl mu 'Podívej se, je tu takovýto záznam, je to v pořádku, není to v pořádku?', tak využil toho, že pan Zeman odjížděl do zahraničí a udělal takovouto mediální prezentaci. Nevím, jestli ohrozil nějaké vyšetřování nebo ne. To musí posoudit orgány činné v trestním řízení. Ale pokud vím, pan Zeman chce toto použít, protože to vnímá jako porušení zákona ze strany pana Rampuly. Zda se rozhodne pro kárnou žalobu, nebo to uvede jako důvod ve správním řízení pro odvolání, je na jeho rozhodnutí,“ řekl ministr Pospíšil.

Vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula v pátek 24. února ukázal novinářům záznam z bezpečnostních kamer, který zachycuje dvě neznámé osoby vstupující v noci do Grygárkovy kanceláře. Rampula naznačil, že si dvojice mohla ze státního zastupitelství něco odnést. Mělo se ale jednat o policisty, kteří měli za úkol odstranit z místnosti odposlech, nainstalovaný příslušníky ÚOOZ kvůli vyšetřování úniku informací.

Vydáno pod