Pravomoc udělovat milosti by měla prezidentovi zůstat

Praha – Prezident Václav Klaus je toho názoru, že pravomoc udělovat milosti by měla prezidentovi zůstat, neboť je užitečným přídavkem k soudnímu systému. Uvedl to ve středečním bilančním rozhovoru v televizi Nova. Špatná je podle něj i myšlenka, že by milosti měl spolupodepisovat například předseda vlády. Měnit se podle Klause nemají ani další pravomoci prezidenta.

Klaus byl v minulých měsících několikrát kritizován za udělení kontroverzních milostí. Dnes ale znovu jakoukoliv možnost korupce v této věci popřel. Opoziční ČSSD chystá kvůli sporným Klausovým milostem ústavní novelu, podle níž by prezidentské milosti musel podepisovat také premiér nebo ministr spravedlnosti. 

„A taky na nějakou faleš v těch milostech odmítám rezolutně, nekonečně, zásadně a opakuji, jestli to někdo chce zrušit, tak to zrušte, bude to chyba,“ prohlásil Klaus. Zdůraznil, že milosti v jedné či dvou větách vysvětluje a udělil jich asi šestkrát méně než jeho předchůdce Václav Havel. Rozhodování o milostech je podle něj složitá, časově náročná agenda. Nedoporučoval by prý proto, aby je posuzoval a potvrzoval ještě například premiér.

Rozruch v nedávné době vzbudila například Klausova milost pro ředitelku soukromé Metropolitní univerzity Praha Annu Benešovou, které prezident odpustil podmínečný trest za podplácení a zpronevěru. Podle verdiktu mimo jiné umožnila v rozporu s právními předpisy bezplatné studium desítkám lidí a univerzitě způsobila škodu přes šest milionů korun. Podle médií pojily Benešovou vazby s manželkou prezidenta Livií Klausovou.

Václav Klaus

„Není to pravda, ze zeptání se manželky mohu sdělit, že v životě neměla její telefonní číslo a ona nemohla mít telefonní číslo její, vyloučeno, nemohu potvrdit myšlenku, že si telefonovala s mojí manželkou.“

Poznamenal také, že nevidí potřebu něco měnit ani v jiných prezidentských pravomocech. Česká republika se podle něj „usadila v určitém systému“ a změny pravomocí jsou zbytečné. O úpravě pravomocí hlavy státu se hovořilo v souvislosti se zavedením přímé volby prezidenta.

Prezident také přiznal, že lituje toho, že loni při návštěvě Chile schoval protokolární pero. „Mrzí mě to. Je to škoda, že se to stalo. Je to zbytečná věc a laciná příležitost k atakům na mě, takže škoda, že se to stalo,“ řekl Klaus. Zároveň ale zopakoval, že je standardní si při podobných oficiálních akcích pero vzít, záběry z Chile ho ale mrzí. „Samozřejmě, že mě netěší a utrhl bych si ruku, ale myslím, že je to přehráno nekonečným způsobem,“ řekl.

Václav Klaus na návštěvě Chile
Zdroj: ČT24