Odborářovi prý nabízeli úplatek za loajalitu k novému šéfovi DPP

Praha  - Předseda jedné ze 16 odborových organizací pražského dopravního podniku Petr Pulec (ČSSD) tvrdí, že mu byl nabídnut úplatek 100 tisíc korun měsíčně za loajalitu k novému řediteli podniku Vladimíru Lichovi. Člověk, který s nabídkou přišel, údajně tvrdil, že je z okruhu lidí, kteří mají vliv na pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS). Ten to ale odmítá, prý se jedná o provokaci, která má zabránit jmenování nového ředitele.

„Byl jsem osloven skupinou lidí, abych byl hodnej a choval se slušně a preferoval rozhodnutí města o doporučení pana Licha. Pokud tak učiním a přemluvím předsedy odborových organizací k poslušnosti, mělo mi být vypláceno 100 tisíc korun měsíčně,“ uvedl Pulec, který kvůli nabídce podal ve středu trestní oznámení.   

Úplatek prý nabízel bývalý šéf obchodního oddělení Jiří Jeřábek. Ten to ale popírá: „Vůbec nevím, o čem to mluvíte. To je opravdu nesmysl. Já jsem své působení v tomhle podniku ukončil a nechci s ním mít nic společného,“ uvedl Jeřábek, který v dopravním podniku působil za generálního ředitele Martina Dvořáka, po jeho prosincovém odchodu musel odejít také.

Primátor Svoboda se od případu distancoval. Odmítl, že by se on nebo někdo z jeho kolegů pokoušel dosadit nového ředitele nelegálními prostředky. To prý dnes řekl i Pulcovi. „Osobně považuji kauzu údajného úplatku za další provokaci, která má zabránit tomu, aby se pan Lich mohl v nejbližší době ujmout své funkce,“ uvedl primátor. Podle něj může dosazení nového šéfa vadit lidem, kteří z podniku „vysávají“ peníze. Společně s novým ředitelem už zvažuje primátor podání trestního oznámení. 

Způsob, jakým byl nedávno nový ředitel dopravního podniku vybrán, se odborům vůbec nelíbí. Licha totiž jmenovala rada města bez výběrového řízení s tím, že jde o dočasného krizového manažera. Podle odborářů ale volba nebyla transparentní, podle nich navíc nebylo formálně ukončeno výběrové řízení na personální agenturu, která měla nového šéfa vybrat. Vedení města ale s kritikou nesouhlasí. Dnes odpoledne by měl být Lich zvolen do představenstva DPP.