Charta 77 slaví 35 let, výročí připomenou i Havlovy hry

Praha - Charta 77 slaví 35 let od svého vzniku. Výročí budou celý týden připomínat kulturní, naučné a vzpomínkové akce, na kterých se podílí samotní signatáři dokumentu. Akce s názvem Týden Charty 77 bude patřit i odkazu filozofa Jana Patočky. Program je určen nejen pamětníkům a zájemcům o historii, ale především studentům. Podle mluvčí Týdne Charty 77 Petrušky Šustrové má mladým lidem přiblížit náladu a dění ve společnosti svírané komunistickým režimem v době vzniku dokumentu.

Program začal už v neděli 11. března v prostorách Národní galerie, kde proběhla vernisáž výstavy Charta v souvislostech. Piazzeta Národního divadla od pondělí připomene atmosféru doby výstavou s názvem Praha objektivem tajné police. Připravená jsou i mimořádná divadelní představení Havlových her Asanace a Zahradní slavnost. Osobnosti z okolí Charty 77 pak budou diskutovat se studenty a veřejností. Kompletní program celého týdne najdete zde.

Odkazu filozofa Patočky, který zemřel po mnohahodinovém vyčerpávajícím výslechu Státní bezpečnosti, bude věnován seminář. U Patočkova hrobu na Břevnovském hřbitově se pak v úterý uskuteční pietní akt. „Přáli bychom si, aby Charta 77 byla povzbuzením a inspirací zejména pro mladé lidi, protože občanská angažovanost nebyla potřebná jen v dobách komunismu, ale je a bude potřebná pořád,“ uvedla Šustrová.

Pro středoškoláky a vysokoškoláky bude ve spolupráci se vzdělávacím portálem Moderní dějiny vyhlášena literární soutěž na téma Podepsali byste Chartu 77? Studenti mohou do 14. dubna zasílat na adresu soutez@charta77.eu texty v rozsahu do jedné normostrany.

Program, který se bude konat na různým místech hlavního města, vznikl pod vedením strážců odkazu Charty 77 Rudolfa Battěka, Jiřího Gruntoráda, Dany Němcové a dalších signatářů dokumentu. Charta 77 vyzývala k dodržování mezinárodních smluv o lidských a občanských právech, která tehdejší režim přehlížel. Do roku 1989 se k textu přihlásilo 1 800 lidí.