Učni by měli skládat zkoušku podobnou maturitě

Praha - Jednotná zkouška pro učně podobná státní maturitě by měla být od roku 2015 povinná. Roční provoz by měl stát kolem osmi milionů korun. Přípravy na spuštění zkoušky probíhající od roku 2005 ale spolknou 160 milionů korun. Tyto peníze jsou z EU. Dosud je jednotná závěrečná zkouška pro školy dobrovolná, koná se na 75 procentech učilišť.

Ministerstvo počítá s tím, že zkouška bude pro všechny učně povinná od školního roku 2014/2015. Ministerstvo kvůli tomu bude muset novelizovat školský zákon. Od dubna začne finální část projektu, při níž by měla být do poloviny roku 2014 vytvořena další zadání pro jednotlivé obory. „Systém pro písemnou zkoušku bude nastaven tak, aby si škola mohla vybrat, zdali budou žáci písemnou zkoušku realizovat na počítači, nebo ji budou jako doposud psát na papír,“ uvedl Libor Berný z Národního ústavu pro vzdělávání, který pod ministerstvem projekt připravuje. Zájem o elektronickou podobu zkoušky prý stoupá spolu se zlepšujícím se vybavením škol.

Přípravy začaly už v roce 2005, jednotné zkoušky mohou učiliště využívat od roku 2010. Dosud bylo vytvořeno 113 zadání pro více než 180 učňovských oborů. Podle manažerky projektu Dany Kočkové chtějí za evropské peníze připravit co největší databázi úloh, aby po skončení projektu byly náklady státu na provoz zkoušek co nejnižší. Za zhruba osm milionů ročně by se pak měla jen aktualizovat zadání a udržovat elektronická banka úloh.

Na rozdíl od státních maturit, které ročně vyjdou na čtvrt miliardy a jejichž zavedení provázely protesty, učiliště jsou s jednotnou zkouškou spokojena. Dobrovolně ji už využívají tři čtvrtiny škol. Na 95 procent z nich v minulém školním roce uvedlo, že jednotné zkoušky podle nich zvýší prestiž učňovských oborů. Školy si také chválí snazší přípravu závěrečných zkoušek.

Zadání zkušebních otázek připravovali kantoři z učilišť spolu s odborníky z praxe, takže zkouška ověřuje opravdu to, co pak podniky po absolventech požadují. Zadání k jednotlivým oborům si ředitel školy pod svým heslem stáhne v informačním systému projektu, ředitel je pak také zodpovědný za utajení témat. I učňovská zkouška se skládá z písemné a ústní části, navíc má ještě praktickou část, kdy učni předvedou, co se za roky ve škole naučili.