Rampula stojí před další kárnou žalobou

Praha - Pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula čelí další kárné žalobě. Kvůli zveřejnění záznamu, na němž je vidět, jak neznámí lidé vcházejí v doprovodu Stanislava Mečla v nočních hodinách do kanceláře náměstka Libora Grygárka, ji na něj podal nejvyšší státní žalobce Pavel Zeman. Serveru Aktuálně.cz to potvrdila mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Helena Markusová i sám Rampula.

„Důvodem jsou informace, které byly zveřejněny na tiskové konferenci,“ řekla serveru Markusová. Rampula serveru sdělil, že si za zveřejněním videa trvá. „Jsem přesvědčen, že pan Mečl pustil do kanceláře osoby, které tu neměly co dělat,“ dodal.

Mečl, který byl tehdy pověřen řízením pražského vrchního státního zastupitelství, i Zeman to ale odmítají. V reakci po zveřejnění videa uvedli, že se jednalo o tajnou akci bezpečnostních složek. Rampula tvrdí opak. „Pokud by byla zákonná, tak se domnívám, že jako osoba, která úřad vede a může se seznamovat s utajovanými informacemi, bych byl seznámen s tím, o co tady šlo,“ řekl Aktuálně.cz.

Rampulu z vedení zastupitelství odvolal loni v říjnu ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Vytýkal mu například to, že vážně porušil své povinnosti, když ve více případech nereagoval na chybná rozhodnutí podřízených státních zástupců. Dalším důvodem byl jeho zásah do kauzy údajného tunelování Investiční a poštovní banky (IPB), když své podřízené vydal pokyn, aby se na místě neodvolávala proti osvobozujícímu rozsudku. Rampula s rozhodnutím nesouhlasil a podal žalobu. Pražský městský soud jí na konci února vyhověl.