Dobeš se vyjádří k budoucnosti plzeňských práv

Praha - Ministr školství Josef Dobeš (VV) dnes zveřejní své stanovisko k situaci na plzeňské právnické fakultě. Škola má v červenci skončit, protože jí akreditační komise odmítla prodloužit akreditaci. Dobeš si ale nechal udělat právní analýzy, podle nichž ještě existují další možnosti řešení. Podle předsedkyně akreditační komise Vladimíry Dvořákové by bylo případné zvrácení rozhodnutí komise protizákonné. Ministrovo rozhodnutí si přijdou před úřad poslechnout i stovky plzeňských studentů.

Podle akreditační komise ministr nemůže její rozhodnutí zvrátit. Komise původně škole prodloužila akreditaci do října, aby měli studenti čas uzavřít studium. Podle ministerstva ale bylo původní rozhodnutí formálně špatné, komise proto akreditaci nakonec neprodloužila a fakulta by měla skončit už v červenci.

Dobeš:

Vysoká škola má možnost opravného prostředku, ale zjištění akreditační komise má jistě svoji váhu.

Konečné rozhodnutí ale musí udělat sám ministr. Ten měl rozhodnout už ve čtvrtek, nakonec ale verdikt oznámí až dnes. V případě, že by škole umožnil pokračovat, mohla by se komise podle tajemníka Jiřího Smrčky obrátit s žádostí o přezkum třeba na nejvyššího státního zástupce. V případě, že by Dobeš fakultu nepodpořil, zbývá škole pouze rozklad a přehodnocení Ústavním soudem.

Rozhovor s předsedkyní akreditační komise V. Dvořákovou (zdroj: ČT24)

Předsedkyně akreditační komise Vladímíra Dvořáková soudí, že ministr již nemá zákonnou možnost rozhodnutí komise zvrátit. „Pokud by došlo k tomuto udělení (akreditace ministrem Dobešem), upozorňuji, že se ještě se nestalo, aby ministerstvo rozhodlo proti akreditační komisi. Dokonce je to podle mého názoru a konzultace s právníky protizákonné. Obávám se, že kdyby kdokoliv zpochybnil, že škola neměla akreditaci, mohl by u soudu uspět. To by znamenalo, že studenti, kteří by dokončovali po 31. červenci, by měli zcela neplatné diplomy a neplatné zkoušky,“ upozorňuje Dvořáková 

Podle Dvořákové by akreditační komise případně bránila své rozhodnutí u soudu. „Můžeme se bránit žalobou ve veřejném zájmu. Tam je i otázka případného zneužití pravomoci veřejného činitele,“ uvedla Dvořáková. 

Zhruba 150 studentů plzeňských práv se vydalo do Prahy před budovu ministerstva školství vyslechnout si verdikt ministra. Studenti pořád věří, že ministr školství změní verdikt komise a fakulta tak nezanikne. Požadavky komise jsou podle nich nestandardní a komise jedná v rozporu s ústavou. V případě, že je Dobeš podpoří, uspořádají před ministerstvem happening, v opačném případě budou demonstrovat.

Plzeňská práva se začala potápět před dvěma lety, když vypukl největší skandál českého univerzitního školství. Někteří absolventi, mezi nimi i politici i vysoce postavení státní zaměstnanci, vystudovali za nezvykle krátkou dobu, objevily se opsané diplomové práce - vše pod vedením děkana Milana Kindla.

Josef Dobeš rozhodne o osudu fakulty (zdroj: ČT24)
Vydáno pod