Na českých úřadech budou viset tibetské vlajky

Praha - Na některých českých úřadech se během dneška můžou objevit tibetské vlajky. Jde o formu protestu proti čínské okupaci Tibetu. Lidé si tak připomenou, že uplyne třiapadesát let od krvavého potlačení tibetského povstání proti čínské nadvládě.

V roce 1950 čínské jednotky překročily tibetské hranice a zemi postupně ovládly. Dne 10. března roku 1959 pak podzemní tibetské hnutí přerostlo v otevřené povstání, které čínská vojska během několika dnů tvrdě potlačila. Zemřelo při něm asi 87 tisíc lidí a dalších osmdesát tisíc uprchlo, včetně dalajlamy.

Češi si tak připomenou tibetské povstání proti čínské nadvládě

Ve světě se přitom připomínání této památky už stalo tradicí. Ke vzpomínkovým akcím se připojuje i Česko. Letošní desátý březen připadá na sobotu, sympatizanti proto vyvěsí prapory už v pátek. V minulých letech visela tibetská vlajka na stovkách radnic i úřadů a v roce 2010 zavlála i na budově Senátu.

„Nepodařilo se nám dohodnout se, že by na budově sněmovny visela vlajka jako jinde na úřadech, tak jsme to jako klub Strany zelených udělali sami za sebe,“ vysvětlila Kateřina Jacques. V roce 2011 se k akci připojily přesně čtyři stovky úřadů od Aše až po Židlochovice. Nesouhlas s děním v Tibetu přišli pak v Praze lidi osobně vyjádřit před čínskou ambasádu.

Tibet měl v Česku zastání hlavně v osobě bývalého prezidenta Václava Havla, který se osobně přátelil s dalajlamou. Ten proto taky opakovaně navštívil Prahu.