Studenti si v Praze otestují, jak fungují summity OSN nebo EU

Praha – Do Prahy se sjely stovky studentů středních i vysokých škol na 17. summit, při kterém si vyzkoušejí simulovaná jednání OSN, NATO nebo Evropské unie. Akce začala dnes a potrvá čtyři dny, první diplomatické schůzky nanečisto odstartují zítra v kongresovém centru. Studenti budou diskutovat třeba o liberalizaci světového obchodu, o tom, jak zajistit energetickou bezpečnost, nebo o ochraně zhroucených států.

Cílem summitu nemá být jen rozšíření faktických znalostí, prověří mimo jiné i diplomatické schopnosti studentů. Nebudou totiž mluvit za sebe, ale vždy za stát, který si vyberou. Nina Fuschová z gymnázia Opengate si pochvaluje, že mají studenti příležitost seznámit se s vrstevníky a zároveň si rozšiřují znalosti v oblasti diplomacie, mezinárodních vztahů nebo etikety. 

Součástí konference je také fiktivní vypuknutí mimořádné situace kdekoliv na světě. Jde o to, aby na ni studenti z pozice svých států flexibilně reagovali. „Jsme země menší velikosti a  mezinárodní organizace jsou pro nás důležité. Pro běžnou veřejnost jsou však trochu neprůhledné, takže je docela dobře, když mladí lidé nahlédnou pod jejich pokličku,“ uvedl první náměstek ministra zahraničí Jiří Schneider.

Reportáž Pavla Štrunce (zdroj: ČT24)