Kubice: V rozpočtu ministerstva bude letos chybět 1,7 miliardy

Praha – Ministr vnitra Jan Kubice na brífinku upozornil, že bude letos v rozpočtu ministerstva chybět 1,7 miliardy korun. Vláda se nedávno rozhodla, že kvůli dodržení rozpočtového schodku bude letos v jednotlivých kapitolách rozpočtu vázat výdaje za 23,6 miliard. Definitivní rozhodnutí o konkrétní částce by mělo padnout koncem března po koaličních a vládních jednáních. „Já znám jedno jediné číslo, a to je 1,7 miliardy, o kterých se předpokládá, že budou zavázány ministerstvu vnitra z rozpočtu na rok 2012,“ uvedl Kubice.

„Já prostě nechci, aby se jakékoli úspory dotkly příslušníků, ať toho nebo onoho sboru (policie, hasičů) v přímém výkonu služby,“ upozornil ministr. Podle něho v současné době všechna krajská ředitelství policie mají bezpečnostní situaci plně pod kontrolou. „Výslednost krajů je stejná nebo lepší, objasněnost případů je také skoro ve všech krajích lepší,“ podotkl Kubice.   

Ministr také připustil, že v současné finanční situaci není možné do budoucna předpokládat obnovu náboru policistů v takovém rozsahu, jak by chtěl policejní prezident Petr Lessy. Ten nedávno prohlásil, že by potřeboval téměř o 1 500 policistů navíc. „Já si dokážu představit, že bych taky chtěl, aby se otevřely nábory. Možná ne až v takovém množství, ale určitě by si zasloužil posílit Středočeský a Ústecký kraj. Ale něco jiného je chtít a mít,“ dodal ministr.

V současné době má policejní sbor zhruba 38 900 příslušníků, ideální stav je přitom podle analýzy, kterou si nechalo již dříve policejní prezidium vypracovat, 40 309 policistů. „My tvrdíme, že jakýkoli odliv těchto lidí a dostání se pod číslo 40 309 bude časem způsobovat určité problémy,“ uvedl náměstek policejního prezidenta Vladislav Husák. Dlouhodobý stav pod touto hranicí podle něho přinese určité zhoršení komfortu pro občana ČR. Podle Kubiceho však není jasné, jaký počet policistů je takzvaně krizový. Lessy přitom již dříve pohrozil, že pokud policie nedoplní své stavy, hrozí i odchod policistů z některých teritorií.

Podle Husáka je však například ve Středočeském kraji situace týkající se počtu policistů kritická. „Po dohodě s krajským ředitelem máme velkou snahu zde alespoň symbolicky v řádech několika desítek začít přijímat policisty. Zda se to povede po informacích souvisejících s ekonomickou situací, to uvidíme,“ uvedl Husák.

Obdobně byla zhodnocena i situace ve Šluknovském výběžku, kde se začala budovat speciální pořádková jednotka. Od dubna by tam mělo přijít 50 nových policistů a postupně by se pak měli nabírat další muži až do cílového stavu 170 policistů. Jestli se to však stihne ještě letos, nechtěl Husák odhadovat.