Motorkáři vyrážejí na silnice, loni jich zemřelo nejméně za 10 let

Praha – Motorkářská sezona teprve začíná, přesto už jsou na listině mrtvých dvě oběti. Ve Vsetíně zahynul důchodce na čtyřkolce, který nezvládl řízení na sněhu. V Mladé Boleslavi zase 29letý muž jel příliš rychle, v zatáčce dostal smyk a narazil do značky. Šéf dopravní policie Leoš Tržil motorkáře varuje, že na řadě komunikací ještě budou ležet zbytky písku po zimní údržbě a je potřeba k tomu přihlédnout.

Za celý loňský rok zahynulo na českých silnicích 72 motocyklistů, což bylo nejméně za posledních deset let. Policie navíc tvrdí, že ne vždy jde o jejich chybu. Přibývá totiž případů, kdy nehodu a smrt motorkáře zaviní řidiči aut. Z celkových 2 600 loňských nehod celou třetinu zavinili řidiči osobních aut, kteří nedali motorce přednost. 

I letos se na silnice chystají tzv. mototýmy, které budou rozmístěné po celé republice a budou mít k dispozici 110 výkonných strojů. Kontrolovat chtějí zejména technický stav motocyklů a jejich vybavení. Kromě represe ale policisté připravují i preventivní akce na motocyklových srazech - zejména na Českolipsku, Blanensku a Uherskohradišťsku, což jsou u motorkářů vyhlášená výletní místa.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)