Rada postižených svolává na 27. března protest proti zdravotnické reformě

Praha – Před ministerstvem zdravotnictví proběhne 27. března krátce po poledni protest, který svolává Národní rada osob se zdravotním postižením společně se Svazem pacientů ČR. Protestovat chtějí proti čekacím dobám na lékaře nebo dojezdovým vzdálenostem k lékaři tak, jak s nimi počítá ve své reformě ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Stanovení limitů by prý omezilo dostupnost péče. Protest podporuje i Česká lékařská komora.

Nová pravidla by měla obsahovat chystaná vyhláška, která má doprovodit reformní zákony, podle nichž se začne zdravotnictví řídit od dubna. Podle navrhovaného předpisu by se měl pacient dostat k praktickému lékaři, zubaři či do lékárny do 40 minut jízdy autem. Cesta k vysoce specializované péči do nemocnice by měla trvat do tří hodin. Na náhradu kyčelního kloubu by pacient podle návrhu neměl čekat déle než 78 týdnů - tedy rok a půl, na operaci šedého zákalu maximálně 26 týdnů - tedy půl roku. Nová pravidla by měla platit, jakmile je vláda schválí a vyhlásí, ministerstvo ovšem připravilo několik variant.   

Šéf rady osob se zdravotním postižením Václav Krása vyzval lidi s handicapem, aby 27. března dorazili k ministerstvu. „Je to velmi důležité. Zdravotní péče je klíč k tomu, abychom vůbec mohli dále překonávat obtíže spojené se zdravotním postižením,“ uvedl Krása. Podle něj by pro mnohé po zavedení nových pravidel byla návštěva lékaře či pobyt v nemocnici nákladné a problematické, pro některé dokonce téměř nedostupné. Rada protest proti reformám uspořádala u ministerstva už loni na jaře. Tehdy se ho zúčastnilo několik tisíc postižených a jejich blízkých.   

Podle ministerstva zdravotnictví má naopak chystaný předpis nemocným zaručit, do kdy nejpozději musí ošetření dostat. Na nepřekračování lhůt mají dohlížet zdravotní pojišťovny, které by měly mít smlouvu s tolika lékaři a zdravotnickými zařízeními, aby se potřeby pokryly.