Sobotka: Nečas by měl oddělil mafiánské struktury VV od vlády

Praha - Sociální demokraci chce vyvolat další hlasování o nedůvěře vládě. Po jednání předsednictva strany to oznámil její šéf Bohuslav Sobotka. Vedení ČSSD nesouhlasí s rozpočtovými a daňovými opatřeními, která Nečasův kabinet připravuje. Dalším argumentem pro hlasování jsou podle ČSSD soudní pře Věcí veřejných. Sobotka také řekl, že Věci veřejné jsou skupinou dobrodruhů kolem bezpečnostní agentury ABL.

Podle Sobotky soudní proces s šéfem poslaneckého klubu VV Vítem Bártou a bývalým straníkem Jaroslavem Škárkou ukazuje, že VV nejsou standardní politická strana a neměly by v kabinetu vůbec být. „Předseda vlády by měl hledat cestu, aby se tato podivná, v zásadě mafiánská struktura oddělila od vlády České republiky,“ uvedl Sobotka. „Těžko si lze představit, že tito lidé, kteří dnes vypovídají jako svědci a potvrzují, že věděli o poměrech ve Věcech veřejných, a nic s tím neudělali, budou nadále ministry vlády,“ dodal.

Sobotka řekl, že není možné, aby o životech občanů v zemi a o tom, kde se bude škrtat a šetřit, rozhodovali lidé jako Vít Bárta či Radek John. To podle něj ohrožuje pověst celého demokratického systému v zemi.

Šéfka sněmovny mimořádnou schůzi svolá, pokud o to požádá aspoň pětina poslanců. Předsednictvo ČSSD podle Sobotky dnes požádalo poslanecký klub, aby co nejdřív sběr potřebných podpisů ukončil. Ke svržení kabinetu ale nemá opozice dost hlasů.