Zákaz kouření zřejmě brzy zahrne i elektronické cigarety

Praha - Zákaz elektronických cigaret tam, kde se nesmí kouřit ani ty tabákové, zvažuje ministerstvo zdravotnictví. U novinky, která je na českém trhu od roku 2007 a loni se začala prodávat ve velkém, totiž nejsou pravidla jasná a každý podnik si je vykládá po svém.

Dýmá, ale není cítit. Místo hořící špičky malá žárovička. Kuřák vdechuje jen páru s nikotinem bez dehtu a karcinogenních látek. Třeba na pražské Ruzyni musí kuřáci klasických cigaret před budovu letiště, ti s elektronickou cigaretou si ale můžou zakouřit třeba ve frontě na odbavení. „Tyto elektronické cigarety neomezují ostatní cestující,“ uvedla Eva Krejčí, mluvčí Letiště Praha. 

Na palubě letadla už tak zvaní e-kuřáci výhodu ztrácejí. Aspoň u Českých aerolinií. „Jednak je to elektronické zařízení a potom je tu psychologický aspekt a možnost negativního ovlivnění potřeb ostatních cestujících, například je tu možnost vyvolání potřeby také si zapálit,“ uvedla Hana Hejsková, mluvčí ČSA. Stejné pravidlo mají například i British Airways nebo American Airlines. Naopak třeba Easy jet a BMI baby e-cigarety tolerují. Striktně nekuřácké jsou i vlaky Českých drah, elektronické cigarety přepravní podmínky ale výslovně povolují. 

  • Zákaz elektronických cigaret platí i u některých aerolinek zdroj: ČT24
  • Elektronickou cigaretu vyzkoušela čtvrtina dotázaných kuřáků zdroj: ČT24

Ministerstvo proto zvažuje, že v novém protikuřáckém zákoně vůči elektronickým cigaretám přitvrdí a výslovně je zahrne do nové definice kouření. Problém vidí především ve skutečnosti, že nikotinové náplně neprocházejí žádnou kontrolou. „Jsou zprávy z americké Food and Drug Administration, že byly nalezeny určité nepříznivé látky v 'kouři', který z toho vychází,“ řekl hlavní hygienik Michael Vít.

Podle průzkumu 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy alespoň jednou po elektronické cigaretě sáhl každý čtvrtý z 973 oslovených kuřáků. Jenže natrvalo u nich zůstalo jen 7 % respondentů. „Z těch, kdo to zkusili, říkají, že je to drahá hračka, kterou brzy zahodí,“ uvedla Eva Králíková, Centrum pro závislé na tabáku. E-cigareta stojí od 500 do 2 000 korun. Prodej loni raketově stoupl. „Oproti předloňskému roku byl ten loňský rok nárůst zájmu zhruba o 500 %,“ uvedl Boris Netopil, prodejce elektronických cigaret. Podle lékařů škodí míň než ta klasická a může při odvykání pomoct. Na druhou stranu přísun nikotinu nemá kuřák pod kontrolou a závislost na něm se tak může paradoxně prohloubit.

Reportáž Olgy Málkové (zdroj: ČT24)