V kauze daňových úniků policie navrhla obžalovat čtyři muže

Zlín - Protikorupční policie navrhla obžalovat čtyři muže podezřelé z daňových úniků za 36 milionů korun. Je mezi nimi i bývalý detektiv útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Skupina ze Zlínska měla odebírat hutní materiál od českých dodavatelů v cenách bez daně a předstírat vývoz na Slovensko. Zboží pak ale v Česku znovu prodali a peníze za DPH si nechali pro sebe.

Čtyři muži ve věku od 32 do 37 let z okresu Zlín údajně nejméně v období od dubna 2010 až do svého zadržení loni 5. dubna odebírali hutní materiál od českých dodavatelů v cenách bez DPH. „Předstírali dodání materiálu na území Slovenské republiky. Na Slovensku byly za tímto účelem založeny obchodní společnosti, přičemž k faktickému vývozu nedošlo. Obviněné osoby měly posléze toto zboží prodávat různým odběratelům na území České republiky,“ popsal případ mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej.

Peníze ve výši DPH, kterou státu neodváděli, si členové skupiny nechali pro sebe. „Jako výnos z trestné činnosti byla zajištěna dvě motorová vozidla, Lamborghini a Porsche Cayenne, v hodnotě nejméně pěti milionů korun. Dále kriminalisté zajistili bankovní účet jednoho z obviněných, na kterém byl zůstatek 200 tisíc korun,“ uvedl mluvčí protikorupčního útvaru.

Zadržení se podle policie dopustili i dalších trestných činů. Například bývalý detektiv Marian Hanák podle protikorupční policie údajně využíval ke krytí daňových úniků své kontakty a zkušenosti z působení u policie.

V souvislosti s kauzou byl vyšetřován i Šlachta
   
Hanáka chytili policisté až loni v říjnu v Bratislavě s falešnými doklady, zatímco ostatní členové skupiny byli zadrženi už v dubnu. Vrchní státní zastupitelství v Praze přijalo v této souvislosti anonymní oznámení, že expolicistu varoval jeho bývalý šéf, ředitel ÚOOZ Robert Šlachta. Ten obvinění jednoznačně odmítl. Policejní inspekce následně ukončila vyšetřování s tím, že muže zřejmě někdo varoval, ale nepodařilo se zjistit, kdo to byl.
   
Čtyři obvinění jsou ve vazbě. V případě pravomocného odsouzení jim hrozí trest odnětí svobody až na deset let.

Telefonát Jaroslava Ibeheje (zdroj: ČT24)