Nejdražší mince světa je na dva dny v Česku

Praha – Do České republiky dorazila na dvoudenní výstavu nejdražší zlatá mince světa. Dvacetidolarová mince Double Eagle byla v roce 2002 vydražena za rekordních osm milionů dolarů, což podle současného kurzu odpovídá 150 milionům korun. V Praze bude mince za přísných bezpečnostních opatření vystavena dva dny.

Dvacetidolarová mince Double Eagle byla vyražena v roce 1933. Váží 33,5 gramu a v průměru má necelých tři a půl centimetru. V roce 2002 ji neznámý člověk vydražil za 7 590 000 amerických dolarů, což je rekordní částka. „Je to legenda mezi americkými mincemi. Nejdražší zlatá mince světa,“ potvrzuje Libor Veselý z Národní Pokladnice.

Exemplářů je na světě jen třináct. Deset jich je uloženo v sejfech americké vlády, dva kusy vlastní americká muzejní instituce a jediný Double Eagle vlastní neznámý dražitel. Zlatá dvacetidolarovka doplatila na světovou hospodářskou krizi. Všech původních půlmilionů kusů nařídil prezident Roosevelt roztavit.

Po několika exemplářích, které roztavení unikly, pátraly tajné služby Spojených států. Jednu minci vlastnil vášnivý sběratel, egyptský král Farou. Ta byla 40 let nezvěstná do chvíle, kdy její nelegální prodej překazili tajní agenti.

Originály mincí Double Eagle 1933 provází i pověst o tom, že mají skrytou moc. Mince zabavená agenty byla v roce 1996 na pět let uložena ve Světovém obchodním centru v New Yorku. Odvezena byla dva týdny před 11. zářím 2001.

Double Eagle je v Evropě poprvé. Při výstavním turné nejdražší vydražená mince objede sedm metropolí. V pražském Národním muzeu bude k vidění v pondělí a v úterý.

Vstup a reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)