Lékaři přišli s křížovou párovou výměnou ledvin

Praha – Více než 900 lidí v Česku čeká na transplantaci. Více než polovina z nich přitom na novou ledvinu. Dárců je ale u nás stále málo, problémem totiž je, že mezi těmi vhodnými často nejsou ani pacientovi nejbližší. Lékaři proto teď přišli s novým nápadem, takzvanou křížovou výměnou. Ledvinu si tak vyměňují navzájem lidé v párech. Navíc umí čeští doktoři použít orgán dárce s nevhodnou krevní skupinou.

Ledviny fungují jako taková čistička lidského organismu. Denně dokáží „vyprat“ až dva tisíce litrů krve. To ale platí za zdravého stavu, každý desátý Čech má dnes ledviny nějakým způsobem poškozené. Zhruba šest tisíc lidí chodí na dialýzu a asi šest set čeká na transplantaci. Ta je podle přednosty kliniky nefrologie z Klemu Ondřeje Viklického nejlepším řešením léčby. Jenže najít vhodného dárce není tak jednoduché.

Ledvina od živého pacienta vydrží daleko déle než od mrtvého

Orgán mohou pacienti získat jak od živých, tak od mrtvých dárců. Obou je ale nedostatek, a tak jsou čekací listiny na ně stále delší. Pak jsou tady živí dárci, kteří jsou ochotni se své ledviny vzdát. Motivem je vesměs snaha pomoci svým nejbližším. Jenomže ne každý, kdo se rozhodne ledvinu darovat, je tím vhodným. „Páry, které byly nekompatibilní, byly dosud odmítány, což je asi třetina z nich. Tyto páry my nechceme odmítat, my jim chceme nabídnout transplantaci jinou formou,“ vysvětlil přednosta kliniky transplantační chirurgie IKEM Jiří Franěk.

  • Dialýza ledvin autor: ČT24, zdroj: ČT24
  • Transplantace ledvin autor: ČT24, zdroj: ČT24

Touto jinou formou je takzvaná křížová párová výměna. V Česku ji dělá jediné pracoviště, právě Insitut klinické a experimentální medicíny v Praze. Dosud provedlo čtyři takové transplantace. Po operaci pak transplantovaná ledvina funguje pacientovi stejně jako zdravá, jak dlouho mu bude sloužit, ovšem lékaři předpovědět neumí. Funkčnost ledviny od žijícího dárce je ale každopádně delší než od dárce zemřelého, průměrně až dvacet let.

Za křížovou transplantací až dosud museli pacienti výhradně do pražského IKEMmu. Lékaři teď ale vytvářejí první celonárodní registr párových výměn orgánů. „Doposud nebyla tato problematika systematicky řešena, plán je vytvořit registr pro celou Českou republiku tak, aby všechna centra mohla přispívat,“ podotkl Froněk.

Do registru se mohou dostat i jiní dobrovolníci než rodinní příslušníci. Právě v těchto dnech se v médiích objevil případ, kdy muž z Ústecka nabízel k prodeji svou ledvinu za osm set tisíc, aby mohl splatit své dluhy. V Česku je ovšem prodej jakýchkoliv orgánů nelegální a motivy dárců jsou pečlivě prověřovány. Finanční tíseň to v žádném případě být nesmí.

Křížová transplantace ledvin (zdroj: ČT24)