Žena z Radvanic smrt kojence přímo nezavinila

Hradec Králové - Čtyřměsíční kojenec z Radvanic zemřel kvůli syndromu náhlého úmrtí dítěte. Ukázala to pitva. Jeho 24letá matka tak smrt dítěte přímo nezavinila, dítě ale bylo několik týdnů fyzicky bito. Žena skončila ve vazbě, aby se nemohla vyhýbat trestnímu stíhání. Policie ji viní z těžkého ublížení na zdraví a týrání svěřené osoby. Hrozí jí až 12 let vězení.

„Předběžné závěry pitvy vylučují, že by jednání matky zavinilo smrt dítěte ve smyslu, že by ho chtěla usmrtit,“ uvedl krajský státní zástupce Milan Šimek. K týrání dítěte se matka doznala. „Matka připustila, že ho po dobu několika týdnů nepřiměřeně bila. Na těle zemřelého chlapce jsou známky násilí,“ uvedl státní zástupce. V současném stadiu vyšetřování podle něj nelze určit, zda týrání mělo souvislost s úmrtím dítěte. 

Žena policii v pátek po poledni ohlásila, že jejího syna unesl z kočárku před domem neznámý muž. Policisté událost nejprve vyšetřovali jako únos. Při následné rozsáhlé pátrací akci členové horské služby se psy nalezli po třech hodinách pátrání tělo dítěte u lyžařského vleku v nedalekém lese. Podle Šimka žena potvrdila, že si verzi s únosem vymyslela. Vedle kojence žena vychovávala ještě staršího syna. „U něho nebylo zjištěno, že by mu jakkoliv ubližovala,“ uvedl Šimek. Nejstarší syn ženy již vyrůstal jinde u svého otce.