V Motole transplantovali pupečníkovou krev dvouměsíční holčičce

Praha – V pražské Fakultní nemocnici Motol proběhla unikátní transplantace kmenových buněk z darované pupečníkové krve. Zákrok byl neobvyklý v tom, že pacientem je teprve dvouměsíční kojenec, u kterého se objevila vážná infekce a porucha krvetvorby. V tomto případě se tak potvrdilo, jak důležité jsou banky pupečníkové krve, které umí potřebné buňky uvolnit během dní a jsou velmi rychle k dispozici. Operace byla unikátní i tím, že se podařilo najít velice rychle dárce – zákrok proběhl jen 14 dnů od diagnózy malé pacientky.

Transplantace pupečníkové krve se dělají v Motole u tří dětí ročně. Dnešní zákrok trval půl hodiny a podobal se běžné transfúzi krve. Malá pacientka je prvním dítětem polských rodičů, kteří dlouhodobě pracují u firmy v Praze. Její zdravotní stav byl už velmi špatný, šance by delším čekáním ještě klesly. Podle profesora Petra Sedláčka, který vedl transplantační tým, by se teď do 2 – 3 týdnů měla obnovit krvetvorba a zhruba po dvou měsících i vlastní imunita. 

Do té doby musejí lékaři udržet dítě v dobrém stavu, zůstává proto na transplantační jednotce, kde je chráněno před jakoukoli infekcí. Musejí řešit také případnou imunitní reakci těla na štěp, i když v tom by neměl být zásadnější problém - pacientka má velmi častou kombinaci transplantačních znaků, takže mezi ní a dárkyní je extrémní shoda, což prý jinak nebývá. 

Pupečníková krev se odebírá z pupečníku při porodu a je bohatá na buňky zajišťující obnovu krve. Její výhodou je imunitní nezralost, která způsobuje méně potransplantačních komplikací. "Pacientce se daří dobře, ale transplantace je běh na dlouhou vzdálenost.

Reportáž Kamily Štíchové (zdroj: ČT24)

„Až příští týdny ukážou, jestli vše bude dobré,“ řekl profesor. Úspěchem je prý už to, že se vůbec podařilo transplantaci provést. Dítě bylo už hodně nemocné a potřebovalo transplantaci rychle, pupečník byl do Prahy převezen z Drážďan. Porucha imunity se u holčičky zjistila poté, co dostala těžký virový zánět plic. Okamžitě byla přeložena na specializované pracoviště do Motola.   

Dnešní pacientka patří k jedněm z nejmladších, pupečníkovou krev dostala od holčičky, které je nyní rok. Byla odebrána při jejím narození, pupečníková krev byla vyšetřena, zamražena a připravena k použití, kdyby se někdy někomu hodila.   

Počátky Banky pupečníkové krve sahají do roku 1993, kdy ve spolupráci Ústavu hematologie a krevní transfúze, druhé dětské kliniky Fakultní nemocnice Motol a druhé gynekologické a porodnické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice začaly přípravy na první odběr. V srpnu 1994 pak byla při porodu zdravého sourozence odebrána pupečníková krev, která byla vyšetřena a připravena k použití. Tím byla zahájena činnost příbuzenské části banky. Od podzimu 1996 byl zahájen systematický výběr dárkyň a odběr pupečníkové krve i do nepříbuzenské části banky. V současnosti je v bance uloženo na 4 000 štěpů. Banka se ale potýká s nedostatkem financí, od loňska musela výrazně snížit počet porodnic, se kterými spolupracuje.