Bečhovice, Koloďeje - Chyby se nevyhýbají ani dopravnímu značení

Praha – Dopravní značky s gramatickými chybami na silnicích mohou řidiče pobavit, ale i dokonale zmást. Třeba ti, kdo mířili do Běchovic, možná v Bečhovicích, jak hlásá cedule, ani nezastaví. Aktuální případy v současnosti řeší ministerstvo dopravy, podle kterého jde o závažné pochybení. Navíc výměna dopravní značky kvůli obyčejnému háčku nad špatným písmenem může stát až desítky tisíc korun. Jen v Praze přesahuje počet dopravních značek 80 tisíc, s gramatickými chybami se jich ročně objeví zhruba desítka.

A hned při vjezdu do obce Koloděje ještě před několika dny kroutili projíždějící hlavou nad háčkem vznášejícím se nad písmenkem d v názvu obce. „Říkal jsem si, že to udělal někdo, kdo není normální,“ prohlásil řidič Pavel Hrubý. Značka nadělala zmatek i na obecním úřadě, vedení se totiž nedokázalo dohodnout na viníkovi. Starosta proto problém vyřešil po svém. Z Kolodějí se rázem staly dokonce Kolodeje, když sám starosta ze značky háček odstranil nožem.

Přestože obě chybné dopravní značky jsou kousek od sebe - za každou z nich odpovídá někdo jiný. V Kolodějích je to obec, kterou bude výměna stát několik tisíc, zatímco v případě Běchovic míří ministerstvo do vlastních řad. „Už jsme upozornili Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), aby zjednalo nápravu,“ doplnil mluvčí Martin Novák. V tomto případě výměna může vyjít až na desetitisíce korun, zatím ale není jasné, zda pochybilo ŘSD, výrobce nebo jde o práci vandalů.

  • Špatný název obce na značce zdroj: ČT24
  • Nápis s názvem obce po zásahu starosty zdroj: ČT24
Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)