Za liberecké mistrovství už soud uznal pohledávky za 92 milionů

Praha – Pražský městský soud uznal přezkoumávané pohledávky v hodnotě přes 92 milionů korun. Do konkurzu na pořadatele lyžařského šampionátu v Libereci – OC FIS NORDIC – se celkem přihlásilo 69 věřitelů s pohledávkami za skoro 400 milionů. Soud dnes uznal 47 z 56 pohledávek, zbylých 13 bude přezkoumáváno až dodatečně v dalším jednání, pokud budou soudem uznány jako oprávněné. Dnešní líčení ale ukázalo, že pořadatel šampionátu nemá prakticky žádný majetek. Kdo konkrétně nese za dluhy vinu, zjišťuje policie, která nyní zkoumá některé účetní doklady.

V držení OC FIS NORDIC už zbyl pouze movitý majetek, jakou jsou stoly nebo počítačové vybavení. Tento majetek ocenil v roce 2010 likvidátor Ivan Brambaški na asi čtyři miliony podle účetní hodnoty, insolvenční správkyně Marcela Marešová ovšem dnes u soudu uvedla, že se hodnota movitého majetku pohybuje v řádech tisíců korun. V úschově je navíc asi 160 tisíc korun. „Záleží na tom, jestli se dohledá majetek nebo případně jestli se vyhrají nějaké soudní spory, které běží,“ uvedla po jednání Marešová. Ta teď bude mít za úkol zjistit skutečný majetek dlužníka. V případě, že by byl majetek dlužníka zanedbatelné hodnoty a nepostačoval k uspokojení věřitelů, soud ze zákona konkurz zruší a věřitelé budou odkázáni se svými nároky na likvidaci. 

Jedním z největších věřitelů je liberecký dopravní podnik, kterému pořadatelé nezaplatili zhruba 21 milionů korun za zajištění bezplatné městské dopravy v době lyžařského mistrovství. Přihlásil se také Finanční úřad pro Prahu 1, který požaduje za neuhrazení daňové povinnosti přes 170 milionů korun – u této pohledávky se ale objevily vady.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Mistrovství světa v klasickém lyžování se v Liberci konalo od 18. února do 1. března 2009. Z veřejných zdrojů šly na jeho uspořádání a vybudování sportovišť přes dvě miliardy korun - ze státního rozpočtu téměř 1,5 miliardy korun, z rozpočtu města asi 400 milionů a Liberecký kraj přidal přibližně 165 milionů. Samotný organizační výbor hospodařil s rozpočtem přes 632 milionů korun, šampionát ale zejména kvůli nízké návštěvnosti skončil s dluhy.   

V souvislosti s lyžařským šampionátem se soud zabývá dvěma trestními kauzami. Dva muži a jedna žena jsou souzeni pro podvod za téměř čtyři miliony korun ohledně nákupu nábytku pro rekonstruované vysokoškolské koleje. Hrozí jim od dvou do osmi let vězení. Bývalý rektor univerzity a majitel firmy Investing CZ zase čelí obžalobě za to, že zadali dodatečnou zakázku na dodávku nábytku zhruba za 24,3 milionu korun bez jakékoli soutěže vítězi původní zakázky. Měli se tak dopustit pletichy při veřejné soutěži a i jim hrozí dva až osm let za mřížemi.