Spíše odejdu já, než policejní složky, říká ministr Kubice

Praha – Policie v žádném případě nebude opouštět oblasti, kde nyní slouží, byť by to byly obvodní oddělení. „To spíše já, než policejní složky,“ prohlásil ministr vnitra Jan Kubice, který byl hostem Interview ČT24.  Odmítl tím slova policejního prezidenta Petra Lessyho, který již dříve pohrozil, že pokud policie nedoplní své stavy, hrozí odchod policistů z některých teritorií.

V současné době má policejní sbor zhruba 38 900 příslušníků, ideální stav je přitom podle analýzy, kterou si nechalo již dříve policejní prezidium vypracovat, 40 309 policistů. Ministerstvu vnitra bude navíc letos v rozpočtu chybět asi 1,7 miliardy korun.

Podle Kubiceho je možné ušetřit pomocí slučování jednotlivých oddělení, aniž by se to odrazilo na výkonnosti policie. Jako příklad uvádí Brno, kde jsou v současnosti spojovány dva územní odbory. „Ale občan to nepozná. Pokrytí zůstane naprosto stejné,“ tvrdí Kubice. Podle něj dojde pouze ke snížení „manažerských struktur“. Ušetří se tím údajně až šest milionů korun. „Vím, že při tom zavázání a rozpočtu to není nic, ale tyto kroky jsou potřeba,“ říká ministr.

Sloučení ÚOOZ s Národní protidrogovou centrálou

Uvažuje se dokonce o sloučení klíčových útvarů, totiž Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) s Národní protidrogovou centrálou (NPC). Sám Kubice tento návrh jednoznačně podporuje. „Domnívám se, že organizovaný zločin je jeden a zabývá se veškerou trestnou činností,“ vysvětluje. Síly policie by se proto neměly zbytečně tříštit. Další výhodou sloučení útvarů by měly být úspory v tzv. týlových složkách, tedy například mezi personalisty nebo techniky.

Byla proto již vytvořena komise pod vedením náměstka pro trestní řízení Martina Červíčka, která má posoudit možné výhody i nevýhody spojení ÚOOZ a NPC. Své závěry by komise měla předložit do konce června.

„Policejní prezident je manažerská funkce“

Navzdory snaze o spojování již existujících oddělení oznámil nedávno policejní prezident Lessy, že by chtěl zřídit nový protikorupční útvar. „Jsem z toho trošku překvapen, protože vznik nového útvaru navrhuje policejní prezident se souhlasem ministra vnitra. A já žádný takový návrh na stole nemám,“ komentuje to ministr Kubice.

Podle ministra má policie dostatek útvarů, které se problémem korupce zabývají. „Nemyslím, že by cesta měla jít dalších tříštěním,“ uvažuje. „Navíc jsem přesvědčen o tom, že policejní prezident je manažerská funkce a jeho úlohou není vstupovat do trestního řízení. Nedokážu si představit, že za veškerou trestnou činnost v policii bude odpovědný náměstek pro trestní řízení, ale bude vytržena korupce a za tu bude zodpovědný policejní prezident.“

V této souvislosti ministr Kubice připomíná speciální tým Mlýn, který byl podřízen přímo ministru vnitra. „Jak to dopadlo, to všichni víme,“ varuje Jan Kubice. Tým Mlýn zřídil bývalý sociálně demokratický politik Stanislav Gross v době, kdy byl ministrem vnitra. Později se na veřejnost dostaly informace, že od policistů z týmu získával citlivé informace o lidech vyšetřovaných v hospodářských kauzách.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)