O nedůvěře by se mohlo hlasovat příští týden, ČSSD má potřebné podpisy

Praha - Opoziční ČSSD chce po dnešním jednání poslaneckého klubu předložit žádost o hlasování o nedůvěře vládě premiéra Petra Nečase. Podařilo se jim sehnat 55 podpisů poslanců, které jsou pro hlasování o nedůvěře vládě zapotřebí. Chtějí podat návrh tak, aby hlasování proběhlo příští týden. Svůj krok zdůvodňují sociální demokraté především rozpočtovými škrty i praktikami ve Věcech veřejných. Koalice má ovšem pohodlnou převahu, aby pokus přežila.

Pod návrh na vyslovení nedůvěry vládě se podepsali všichni poslanci za ČSSD, kterých je padesát pět. K vyvolání hlasování o nedůvěře jich stačí padesát. Sociální demokraté ale žádost zatím nepodali. Jednací řád sněmovny uvádí, že předseda sněmovny schůzi k hlasování o nedůvěře svolá „neprodleně“ po podání návrhu alespoň padesáti poslanci. Není tedy stále jasné, který den se hlasování uskuteční.

Další snahu o svržení Nečasovy vlády v opozici vyvolal návrh na 42 miliard rozpočtových úspor. Vedle omezování sociálních dávek nebo pomalejšího růstu důchodů má opoziční ČSSD dva hlavní důvody k vyvolání hlasování o nedůvěře vládě. „Tato vláda neumí dělat nic jiného než plošně zvyšovat daně a zvyšovat daň z přidané hodnoty,“ tvrdí předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Karolína Peake, vicepremiérka, místopředsedkyně VV:

„Před několika týdny sociální demokracie vyzývala Věci veřejné, aby společně s ní hlasovaly pro nedůvěru. Takže jednou nás mají za partnery, jednou za důvod ke svržení vlády.“

Proti růstu DPH - tedy daně, jejíž růst se dotkne všech při každém nákupu - vystupovaly v rámci koalice také Věci veřejné. Nejmenší vládní strana ale avizovala, že toto téma si chce vyříkat v rámci kabinetu a o její hlasy se Petr Nečas bát nemusí. „Samozřejmě, že VV jako součást koaliční vlády vládu podpoří dále v jejím setrvání,“ ujistila vicepremiérka Karolína Peake.mKoalice považuje další tento krok sociální demokracie pouze za součást předvolební kampaně. Pokud zůstane koalice jednotná, vláda hlasování o nedůvěře bez problému odolá.

Zatím jediný úspěšný pokus o svržení vlády proběhl v březnu 2009. Sociální demokracie, vedené tehdy Jiřím Paroubkem, k tomu napomohli dva poslanci ODS - Tlustý a Schwippel, a také dvě bývalé poslankyně Strany zelených - Jakubková a Zubová.

Z devíti pokusů o vyslovení nedůvěry vládě uspěl jen jeden

V historii samostatné České republiky došlo už k devíti pokusům o vyslovení nedůvěry vládě. Uspěl ale jen jeden. Nedůvěru vyslovila sněmovna 24. března 2009 vládě Mirka Topolánka (ODS). K opozici se tehdy připojili i čtyři poslanci z koaličního tábora, díky nim získala potřebných 101 hlasů.

Poprvé navrhla vyslovení nedůvěry vládě ODS 26. září 2003. Pro návrh směřující proti kabinetu Vladimíra Špidly (ČSSD) hlasovalo 98 poslanců, což na jeho úspěch nestačilo. Další hlasování přežila vláda Stanislava Grosse 1. dubna 2005.

Následující čtyři pokusy směřovaly proti vládě Mirka Topolánka, položil ji však až ten pátý - již zmíněný - v březnu 2009. Současný Nečasův kabinet už přestál dva pokusy o vyslovení nedůvěry. 21. prosince 2010 mu nedůvěru vyslovilo 80 poslanců z řad KSČM a ČSSD. 26. dubna 2011 sice proti vládě hlasovali i tři poslanci za Věci veřejné, avšak ani to jí vaz nezlomilo.