Poslanci ČSSD navrhli změny v prezidentské milosti

Praha - Poslanci ČSSD předložili ústavní novelu, podle níž by prezidentské milosti měl spolupodepisovat premiér či jiný člen vlády. Návrh posoudí vláda. K prováděcímu zákonu k přímé volbě hlavy státu se ale dnes poslanci nedostali. Sněmovna ve zrychleném řízení schválila úpravu dotací na automobily pro postižené, naopak návrh ČSSD na odklad důchodové reformy neprošel. Kvůli postoji ministerstva zdravotnictví pak nebudou na březnové schůzi sněmovny zákonodárci jednat o novele, která by umožnila využívat marihuanu k léčebným účelům.

V reakci na podezření z korupce, která v poslední době provázejí některé milosti prezidenta Václava Klause, podala sociální demokracie návrh na omezení prezidentské pravomoci. „Jsme v systému parlamentní demokracie a tady máme vrcholnou veřejnou funkci, která, jak se ukazuje, je mimo jakoukoliv kontrolu. Proto navrhujeme změnu, aby všechny typy milostí byly kontrasignovány premiérem či pověřeným členem vlády,“ řekl místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Zákonodárci měli mimo jiné projednávat zákon o legalizaci marihuany. Z programu ho ale nakonec vyřadili, přestože na něm panovala shoda napříč politickým spektrem. Za stažením zákona stojí přesedevším postoj ministerstva zdravotnictví, které by chtělo, aby se u nás konopí nepěstovalo, ale aby se dováželo ze zahraničí. Poslancům ale tato varianta připadá dražší a chtějí o ní s ministerstvem vyjednávat.

Zrychleně už v prvním čtení schválila sněmovna koaliční novelu, která mění dotace na automobily pro postižené lidi. Handicapovaným, kteří v minulosti dostali státní příspěvek na automobil, se díky ní zkrátí z nynějších deseti na původních pět let doba, po níž mohou žádat o další dotaci. Vládní znění podpořili i poslanci ČSSD a KSČM, předloha teď míří do Senátu.

Změnu ve lhůtách přinesl zákon, který platí od ledna. Dotace se zároveň zvýšila ze 100 tisíc na dvojnásobek. Lhůta se však prodloužila i postiženým lidem, kteří dostali stotisícovou dotaci už dříve, původně pětiletá doba jim ale neskončila před začátkem letošního roku, což novela napravuje.

Odklad důchodové reformy v dolní komoře neprošel

Poslanci naopak podle očekávání odmítli hlasy koalice snahu ČSSD o tříletý odklad spuštění penzijní reformy z příštího na povolební rok 2016. Sociální demokraté plánují zrušit takzvaný druhý pilíř důchodového systému, který počítá s převodem peněz ze státního důchodového
systému na individuální účty v soukromých penzijních fondech. Koalice se ale zavázala naplnit důchodovou reformu v tomto volebním období.

Cílem reformy je získat nové zdroje na financování penzí budoucím generacím, uvedl místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Vladislav Vilímec (ODS). Návrh ČSSD je podle něj „pouze průhledným nástrojem k blokování potřebných změn důchodového systému“.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka návrh hájil s tím, že by odklad ušetřil státu během tří let až 20 miliard korun, které by bylo možné využít na financování nynějších penzí s ohledem na čtyřicetimiliardový schodek na důchodovém účtu. Podle něj spuštění reformy za necelých deset měsíců není připraveno.