Policisté dopadli muže, který pro peníze zabil důchodce

Olomouc - Policisté obvinili 51letého recidivistu z vraždy 82letého seniora z Prostějova. Kriminalisté zadrželi také jeho šestatřicetiletého komplice, který loupež v bytě důchodce naplánoval. Oba muži jsou ve vazbě. Na stopu pachatelů nakonec pomohli dovést policisty novináři, za kterými přišel mladší z obviněných svého komplice udat.

„Jde o závažný trestný čin, který byl spáchán na dvaaosmdesátiletém muži. Byl ve velmi špatném zdravotním stavu, šlo o zavrženíhodný skutek,“ uvedl krajský šéf odboru obecné kriminality Libor Šamšula.

Podle kriminalistů přepadení důchodce naplánoval mladší z pachatelů, který věděl o tom, že důchodce žije sám a mohl by mít u sebe peníze. Starší z kompliců se 2. března převlékl do montérek jedné z prostějovských firem a pod záminkou oprav se vnutil do domu. „Situace se poté na místě činu zvrhla, starší z pachatelů muže napadl takovým způsobem, že na následky zranění zemřel,“ uvedl vedoucí krajské kriminálky. Senior zemřel na mnohačetné zranění hlavy a hrudníku.

Policisty na místo činu přivolal soused, který uslyšel z bytu rány a volání o pomoc. Kriminalisté začali okamžitě pátrat po muži, který byt před jejich příjezdem podle svědků opustil. Měli v rukou podrobný popis možného pachatele, včetně jeho obličeje i oblečení. Jeho portrét pak koloval městem.

Podle kriminalistů se přitom senioři v poslední době stávají terčem útoků poměrně často. Zloději zneužívají jejich důvěřivosti. Policejní osvěta se v mnoha případech stále míjí účinkem. 

Na stopu policisty nakonec pomohl přivést místní novinář, podezřelé dopadli necelý týden po vraždě. „Mladší z pachatelů přišel do místního deníku za vidinou finančního zisku a svého staršího komplice udal. To, že se na činu sám nějakým způsobem podílel, však neřekl,“ dodal Šamšula.

Podle náměstka ředitele krajské policie Karla Kadlece měli oba pachatelé přesně rozdělené role a seniora si nevybrali náhodně. Starší z mužů dříve ve městě působil jako taxikář a bydlel blízko bydliště oběti. Oba již měli v minulosti problémy se zákonem, starší byl stíhán pro hospodářskou a majetkovou trestnou činnost. Zda se pachatelům podařilo z bytu něco odnést, zatím podle něj policisté prošetřují.

Podle statistik jde o první letošní vraždu v Olomouckém kraji. Loni vyšetřovali kriminalisté šest vražd, všechny případy se jim podařilo vyřešit. Motivem těchto závažných zločinů byly především rodinné vztahy. V porovnání s předchozím rokem jich byla polovina.