Odpadlíci chtěli při soudu s Bártou maximálně poškodit VV

Praha – V rámci soudního řízení s Vítem Bártou šlo stranickým odpadlíkům o maximální poškození Věcí veřejných, prohlásil na tiskové konferenci předseda VV Radek John. Znovu zdůraznil, že šlo o spor, který má zodpovědět, zda se jednalo o půjčku „občana Bárty občanovi Škárkovi a občance Kočí“. Ohradil se proti interpretaci především opozice, která vztahovala soudní při k VV.

„V rámci tohoto soudního řízení se odpadlíci pokusili maximálně poškodit VV tím, že zatahovali do soudního procesu veškeré pomluvy, které se různě objevovaly v průběhu dvou let, a znovu je dostali do mediálního prostoru,“ prohlásil John v reakci na dotaz novinářů. Podle jeho slov bylo možné u soudu, který se týká pouze oné půjčky, říkat cokoli, aniž by kdy došlo k jakémukoli ověřování pravdivosti tvrzení. „Jsme popuzeni tím, jak zneužili soud, který je o tom, zda šlo, nebo nešlo o půjčku, a ostře to odmítáme,“ dodal předseda VV.

Jako příklad lží dvou bývalých spolustraníků uvedl Škárkovo tvrzení, že na volební kampaň strany získal Bárta půjčku 200 milionů od kontroverzních podnikatelů Tomáše Hrdličky a Romana Janouška s tím, že později bude muset vrátit dvojnásobek. Za lež označil i slova Kočí o manipulování s internetovými referendy, v nichž mohou hlasovat straničtí příznivci.

Radek John při tiskové konferenci:

„Kategoricky se ohrazujeme proti všem lžím, které od odpadlíků z Věcí veřejných zazněly.“

Celý minulý týden řešil Obvodní soud pro Prahu 5 otázku, zda peníze, které Bárta loni v březnu předal tehdejším poslancům VV Jaroslavu Škárkovi a Kristýně Kočí, byly úplatkem, či půjčkou. Ve velmi sledovaném procesu bylo vyslechnuto přes třicet svědků včetně stranických špiček a na světlo se dostaly některé detaily vnitřního fungování strany.

Brífink VV po jednání poslaneckého klubu (zdroj: ČT24)

VV připravují zákon o prokazování původu majetku

Věci veřejné připravují zákon o prokazování původu majetku, díky kterému by podle nich stát mohl účinněji bojovat s nelegálními příjmy bohatých lidí. O prosazení normy chtějí jednat s koaličními partnery z ODS a TOP 09. Podle předsedy strany Radka Johna se při přípravě zákona inspirují v Itálii, kde úřady kontrolují daňová přiznání vlastníků luxusního majetku. Obdobný návrh před rokem předložila ČSSD, sněmovna ale tehdy předlohu zamítla hlasy koalice už v prvním čtení. Podle vládních poslanců byl návrh v rozporu s listinou práv a bylo by možné jej obcházet. K odhalení nezákonně nabytého majetku by prý stačilo více využívat platné zákony, uvedli zákonodárci před rokem.

Poslanci ve sněmovně
Zdroj: Jan Zátorský/isifa/LN

Připravovaný zákon je jedním z návrhů VV, jak získat do státního rozpočtu peníze v době, kdy česká ekonomika stagnuje. Podle Johna strana „s velkou závistí“ sleduje dění v Itálii, kde úřady kontrolují, zda majitelé luxusních aut či jachet mají v daňových přiznáních uvedeny legální příjmy, z nichž by si toto zboží mohli koupit. „Velmi rádi bychom, aby se podobně začal chovat i český stát,“ řekl dnes na tiskové konferenci po jednání poslaneckého klubu VV John. Česko by podle něj nemělo tolerovat „milionářské vily“ lidem, kteří svůj majetek nenabyli legálními prostředky.