V Jablonci budou razit pamětní medaile s Havlem

Jablonec nad Nisou - Česká mincovna v Jablonci nad Nisou připravuje ve spolupráci s Nadací VIZE 97 ražbu zlaté a stříbrné pamětní medaile věnované Václavu Havlovi. Slavnostní ražby se v Jablonci příští týden zúčastní i Dagmar Havlová. Výnos z prodeje medailí, který by mohl dosáhnout dvou milionů korun, je určen na podporu projektů nadace.

Hlavním motivem přední strany medaile je portrét Václava Havla doplněný daty jeho narození a úmrtí. Motiv reverzní strany zaujímá centrálně umístěný podpis Václava Havla doplněný mottem „Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí“ v češtině a angličtině.

„Jsme rádi, že vydáním pamětní medaile můžeme důstojně uctít památku pana prezidenta, a těší nás také, že jsme ve společnosti Česká mincovna nalezli nového, významného partnera Nadace VIZE 97,“ poznamenal vedoucí kanceláře nadace Vangelis Zingopis.

Zlatá medaile bude půluncová (15,55 gramu). Medaile o průměru 28 milimetrů se bude razit v nákladu 700 kusů, přičemž prvních sto bude číslováno. Zájemce ji získá za 25 000 korun. Pro méně movité klienty je připravena uncová stříbrná medaile (31,1 gramu). Stříbrné medaile o průměru 37 milimetrů se budou razit v nákladu 3 000 kusů a polovina z nich bude kolorována. Stříbrné medaile se budou prodávat za 2 000 korun. Z každé zlaté medaile získá nadace tisíc korun a ze stříbrné 400 korun, což odpovídá výnosu po odečtení nákladů ražby.

Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97 působí hlavně v oblasti sociální, zdravotnické, vzdělávací a kulturní, příležitostně organizuje nebo podporuje různé počiny na poli péče o lidská práva a rovněž reaguje na aktuální potřeby společnosti. Menšími finančními částkami nadace jednorázově i pravidelně podporuje i nejrůznější organizace a jednotlivce, kteří naléhavě potřebují pomoc.