Klaus po devíti letech podepsal dodatek k sociální chartě

Praha - Prezident Václav Klaus podepsal dodatek k Evropské sociální chartě. Dokument, který obě komory parlamentu schválily v roce 2003, má umožnit podávání kolektivních stížností Radě Evropy na porušování sociálních práv. Klause k podpisu vyzval před dvěma dny na podnět sociální demokracie Senát.

O Klausově podpisu úmluvy o kolektivních stížnostech informoval předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). „Pro informaci Senátu Parlamentu České republiky vaším prostřednictvím sděluji, že prezident republiky dne 5. března 2012 ratifikoval dodatkový protokol k Evropské sociální chartě,“ citoval Štěch z dopisu, který poslal prezidentův kancléř Jiří Weigl svému senátnímu protějšku Jiřímu Ukleinovi.

Senát ve své pondělní výzvě poukázal na verdikt ústavních soudců z roku 2009, podle něhož „prezident republiky má povinnost ratifikovat mezinárodní smlouvu bez zbytečného odkladu“, pokud obě komory parlamentu s dokumentem vysloví souhlas. Sociální demokraté hodlali věc předat Ústavnímu soudu, pokud by Klaus výzvě nevyhověl. „Náš požadavek z minulé schůze byl vyslyšen a naplněn,“ konstatoval dnes Štěch.

Dienstbier: Na Klausově povinnosti podepsat se shodla většina právníků

Místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier uvedl, že na povinnosti prezidenta podepsat schválenou smlouvu se shodla většina ústavních právníků, které oslovila senátní ústavní komise. Podotkl, že proti byl například náměstek ředitele Justiční akademie v Kroměříži Zdeněk Koudelka, bývalý poslanec ČSSD a bývalý náměstek někdejší nejvyšší státní zástupkyně. Klaus nyní Koudelku nominoval na ústavního soudce a požádal Senát o souhlas.

Klaus byl kvůli otálení s podpisem dodatku Evropské sociální charty terčem levicové kritiky už v době, kdy odkládal podepsání Lisabonské smlouvy o fungování EU.

Schvalování dodatku Evropské sociální charty v parlamentu provázely v roce 2003 výhrady části pravicových zákonodárců. Odpůrcům vadilo, že by plnění závazků charty mohly nad rámec českého práva zpochybnit nejen národní, ale i mezinárodní odborářské organizace, případně nevládní organizace.

Vydáno pod