Soud zamítl žalobu NKÚ na Poslaneckou sněmovnu

Praha - Pražský městský soud dnes zamítl žalobu Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) na Poslaneckou sněmovnu. NKÚ se domáhá toho, aby soud znemožnil poslancům ze sněmovního kontrolního výboru jejich opakované snahy o kontrolu hospodaření úřadu podle vnitřního předpisu, který si kvůli tomu výbor schválil. Úřad si proti dnešnímu rozhodnutí může podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Žalobu na sněmovnu podal v lednu loňského roku tehdejší prezident úřadu František Dohnal, který byl v únoru pravomocně odsouzen. Musel proto skončit v čele NKÚ. Městský soud v Praze mu uložil podmíněný trest za to, že odmítl vydat sněmovnímu kontrolnímu orgánu podklady umožňující audit hospodaření NKÚ, který chtěli poslanci koncem roku 2010 provést.

Soud jej uznal vinným ze zneužití pravomoci úřední osoby. Šéf úřadu dokumenty vydat odmítl, přestože už za stejné jednání dostal předtím pokutu. Podle soudu tím porušil zákon a „poškodil právo ČR na kontrolu hospodaření s majetkem státu“. Dohnal, který od počátku vinu odmítá, chce podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

NKÚ věří nejméně lidí od roku 1999

Podle aktuálního průzkumu společnosti STEM věří NKÚ necelá polovina lidí. Důvěra v NKÚ dlouho kolísala kolem 70 procent, v říjnu roku 2004 vystoupala až na 75 procent. Velmi rázný pokles průzkumy zaznamenaly v roce 2009, kdy ze 72 procent dosažených v únoru spadla do září na 53 procent. „Bylo to pravděpodobně pod vlivem událostí spjatých s hospodařením úřadu a se samotným prezidentem NKÚ Františkem Dohnalem,“ uvedl STEM. Letos v únoru musel Dohnal z čela úřadu po šesti letech odstoupit, protože byl podmínečně odsouzen za to, že odmítl vydat sněmovnímu kontrolnímu orgánu podklady umožňující audit hospodaření NKÚ. V průzkumu, který se uskutečnil bezprostředně po jeho odchodu, důvěra v NKÚ klesla na 49 procent. Naopak úřad ombudsmana je dlouhodobě nejdůvěryhodnější českou institucí. Průzkumu, který se uskutečnil od 22. února do 3. března, se zúčastnilo 1 096 lidí.