Hlavní hygienik Vít požádal o neplacené volno

Praha - Hlavní hygienik ČR Michael Vít požádal o dlouhodobé neplacené volno a uvolní se také z pozice náměstka ministra. Právě jeho nadřízený, šéf resortu zdravotnictví Leoš Heger, to svým kolegům oznámil na večerním jednání vlády. Podle předchozího vyjádření Hegera má do pár dnů padnout definitivní rozhodnutí, zda policií stíhaný hlavní hygienik Michael Vít bude odvolán, nebo sám odstoupí. U významných funkcionářů nelze prý upřednostňovat tezi o presumpci neviny. O osudu hlavního hygienika, kterého policie obvinila ze zneužití pravomocí a porušení povinností při správě cizího majetku, jednal dnes s premiérem. Petr Nečas ještě předtím pro server iDnes.cz uvedl, že pokud si Vít nevezme neplacené volno, vláda ho sama odvolá. Hygienik vinu odmítá.

„Bude postaven 'mimo službu' do definitivního rozhodnutí svého případu,“ prohlásil Nečas, který dal před jednáním kabinetu najevo, že právě tuto variantu podporuje. Víta v pozici hlavního hygienika nyní nahradí jeho zástupkyně Viera Šedivá.

K odvolání Víta dnes vládu vyzvala opoziční ČSSD. Podle jejího předsedy Bohuslava Sobotky není v souladu s politickou kulturou, aby takto vysoký státní úředník vykonával svou funkci ve chvíli, kdy je policií obviněn. „Vláda by dnes neměla otálet a měla by pana Víta odvolat z funkce hlavního hygienika České republiky,“ uvedl Sobotka. Někdejší ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) připomněl, že už za svého působení měl o Vítově práci pochybnosti.

ČSSD kromě toho volá i po odchodu šéfa Pozemkového fondu Radima Ziky kvůli pochybnostem o hospodaření fondu. Podle Sobotky Zikovo působení v čele fondu provází řada afér a pochybností. Ředitel fondu podlehl pokušení „přihrávat“ peníze svým přátelům, s nimiž hraje hokej, uvedl šéf ČSSD. „To už je chování, které je zcela nepřijatelné,“ dodal Sobotka.

Vítův případný odchod fungování hygienické služby v Česku neohrozí, dodal ministr. Na Vítovu činnost se před půl rokem zaměřili i kontroloři Hegerova úřadu. Když nyní policie zahájila trestní stíhání, musí ministerstvo podle svého šéfa na situaci reagovat.

Po Vítovi by převzala funkci vrchní ředitelka hygienické služby Viera Šedivá. Jako zástupkyni hlavního hygienika ji jmenovala vláda, jako ředitelku ministr. Víta jako hlavního hygienika ČR také jmenovala vláda, jako náměstka ministr. I proto je nutná k odvolání Víta shoda vlády s resortním ministrem. 

Policie stíhá Víta kvůli údajnému zmanipulování zakázek na poradenství. Prý dal zakázku manželovi své podřízené z ministerstva zdravotnictví, bývalému poslanci Otakaru Vychodilovi. Na stejné služby přitom mělo ministerstvo vlastní odbor. Policie začala hygienika prověřovat loni v září, v pondělí jej obvinila. Zatím vyčíslila škodu na dva miliony korun. Vít vinu odmítá.

Vít je hlavním hygienikem a náměstkem ministra zdravotnictví od března 2000. Heger je desátým šéfem resortu, za jehož působení funkci vykonává.