Soud odmítl námitku podjatosti proti znalci na extremismus Svobodovi

Praha - Obvodní soud pro Prahu 1 v pondělí odmítl námitku podjatosti, kterou proti soudnímu znalci na extremismus Ivo Svobodovi podal advokát Robert Cholenský v kauze, v níž jde o údajnou propagaci neonacismu nebo pořádání neonacistických akcí. Cholenskému se nelíbilo údajné předražování znaleckých posudků a to, že prý Svoboda v minulosti v rozhovoru pro server Týden.cz o pravicových extremistech hovořil jako o „stupidních deprivovaných hovadech“. Obvodní soud dospěl k závěru, že Svoboda podjatý není.

Cholenský v kauze zastupuje bývalého předsedu pražské organizace rozpuštěné Dělnické strany (DS) Patrika Vondráka. V námitce uvedl informace o tom, kolik prý dostal Svoboda za některé posudky. Podle Cholenského je podezření, zda nejsou předražené, a to s vědomím policie. Další část námitky se týkala Svobodova vyjádření pro Týden.cz. „Je potřeba mít určitou dávku ostražitosti a pracovat. Nevšímat si pomluv a urážek, protože tato stupidní deprivovaná hovada neumí jiným způsobem komunikovat,“ citoval server Týden.cz Svobodu v souvislosti s tím, že stoupenci krajní pravice zveřejňují jeho osobní informace. Cholenský v námitce uvedl, že výrok je zcela nevhodný a je důvodem pro jeho vyloučení.

„Pokud jsem se nějak vyjádřil, použil jsem odborný výraz sociální deprivace, který je odborné veřejnosti znám jako jedna z hlavních příčin extremismu. Deprivace, pramenící z hluboké frustrace,“ řekl Svoboda koncem ledna Lidovým novinám s tím, že se nevyjadřoval o konkrétních lidech.

Podobnou námitku jako Cholenský podal v minulosti proti Svobodovi u některých soudů i advokát Petr Kočí, který obhajuje například některé stoupence krajně pravicové Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). Dvě námitky podjatosti v lednu podle Svobody zamítl Městský soud v Brně, což potvrdila mluvčí soudu Gabriela Stočková. V obou případech podle ní advokát namítal údajnou ekonomickou závislost znalce na posudcích, v jednom argumentoval i výrokem z Týdne.cz.

Obžaloba, kterou má na stole Obvodní soud pro Prahu 1, popisuje čtyři skutky, všichni stíhaní vinu před soudem v minulosti vesměs odmítli. První skutek se týká toho, že Vondrák, bývalá členka strany Michaela Dupová, Richard Lang, kandidát DS ve volbách do Evropského parlamentu Petr Fryč a Filip Vávra údajně 4. prosince 2008 večer v centru Prahy vylepovali propagační materiály neonacistického Národního odporu (NO).

Vondrákovi, Dupové, Langovi, bývalému předsedovi krajské organizace DS na Vysočině Milanu Hrochovi, bývalému členu DS Martinu Václavkovi a Danielu Zavadilovi obžaloba klade za vinu i organizování a pořádání shromáždění a pochodu 6. června 2009 v Jihlavě. Magistrátní úředník akci tehdy ukončil hned po jejím začátku. Byla nahlášena jako vzpomínkový pochod k uctění památky obětí druhé světové války, skutečným účelem bylo podle spisu uctění památky padlých vojáků wehrmachtu a vzdání cti příslušníkům SS. Na shromáždění měl podle obžaloby vystoupit s projevem například Herbert Schweiger, veterán z SS divize Leibstandarte Adolf Hitler.

Dupová sama čelí obžalobě z dalších dvou skutků. Podle spisu se podílela na vytvoření a zprovoznění webu Resistance Women Unity (RWU), což je podle policie ženská odnož NO. Vedle toho se podle žalobců podílela na organizaci a pořádání koncertu takzvané white power music, který se odehrál v únoru 2009 v Srbech na Kladensku.

Proces s osmi lidmi, kteří čelí obvinění z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka, začal již v říjnu 2010. Předsedkyně trestního senátu Věra Bártová se však koncem prosince 2010 vyloučila pro podjatost. Případ pak dostal na starost tehdejší předseda obvodního soudu Libor Vávra, ten však poté zamířil do funkce místopředsedy Městského soudu v Praze. Novou předsedkyní trestního senátu je Dana Šindelářová. Hlavní líčení je nařízeno na příští pondělí. Vzhledem ke změnám soudce se proces bude opakovat.